Тръмп оряза земята на два резервата в името на полезните изкопаеми

Сряда, 17 Януари 2018

САЩ режат от резерватите си, Мексико създава нови.
Американският президент Доналд Тръмп подписа меморандум за драстично намаляване на територията на два федерални резервата, т. нар. национални паметници, в Юта. Така се открива пътят за проучвания за полезни изкопаеми, включително изкопаеми горива.

Това е най-голямото намаляване на защитена територия в историята на САЩ. Предвижда се националният паметник Беърс иърс, създаден през декември миналата година от тогавашния президент Барак Обама, да бъде орязан с 85% до 92 000 хектара. Другият федерален резерват, Гранд Стеърс-Ескаланте, обявен от президента Бил Клинтън през септември 1996 г., ще бъде намален с 45% до около 423 000 хектара.

За сметка на това Мексико създаде морски резерват с размерите на щата Илинойс в Тихия океан. Предназначението на най-големия по рода си резерват в Северна Америка е опазването на видове, сред които десетки ендемични за региона.
Мексиканският президент Енрике Пеня Нието обяви архипелага Ревиляхихедо, на чиято територия е изграден морският резерват, за национален парк.
Четирите вулканични острова, съставляващи архипелага, и водите около тях са дом на стотици видове животни и растения, сред които скатове, гърбати китове, морски костенурки, гущери, прелетни птици.
Архипелагът понякога е наричан "Галапагос на Северна Америка" - препратка към вулканичните еквадорски острови, чието изобилие от ендемични видове вдъхновява естествоизпитателя Чарлз Дарвин.
След обявяването на архипелага за национален парк риболовната дейност и изграждането на хотелски инфраструктури на островите ще бъдат забранени.
Очаква се създаването на морския резерват да допринесе за възстановяване на засегнатите от комерсиалната дейност в региона рибни популации. Инициативата е приветствана от Световния фонд за дивата природа и от британския милиардер Ричард Брансън.

 

Прочетена 140 пъти Последно променена в Сряда, 17 Януари 2018 14:36

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.