България е сред 193 държави, които подкрепят Новия градски дневен ред на ООН

Петък, 09 Февруари 2018

България като държава-членка и ротационен Председател на Съвета на Европейския съюз подкрепя Новия градски дневен ред на ООН и ще продължи да полага усилия за прилагането му на национално ниво като водеща политика за решаване на проблемите и предизвикателствата пред градовете. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която участва в деветото издание на Световния градски форум в Куала Лумпур, Малайзия. Събитието се провежда на всеки две години на различни места, като настоящото издание е посветено на изпълнението на Новия градски дневен ред на ООН след конференцията в Кито от 2016 г. Темата на форума е „Градовете 2030 - градове за всички“. Форумът бе открит от министър-председателя на Малайзия Мохд Наджиб Бин Тун Абдул Разак и изпълнителния директор на ООН Хабитат – г-жа Мохд Шариф в присъствието министри, заместник-министри и др. В него участват над 25 000 делегати от 193 държави.

Зам.-министър Николова, в качеството си на Председател на Съвета на ЕС по темата за градско развитие, подкрепи посланията на еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу във връзка със стратегическото изпълнение и постигнатия напредък по Градския дневен ред на ЕС по време на сесия, организирана от ЕК.

Николова акцентира върху целите на Градския дневен ред на ЕС, сред които са балансирано, устойчиво и интегрирано развитие. Тя подчерта, че България допринася за изпълнението му, като участва в 4 партньорства по темите на градската мобилност, цифровия преход, адаптирането към климата и иновативните и отговорни обществени поръчки.

„Нашият ангажимент на ниво ЕС е да продължим да популяризираме Новия градски дневен ред на ООН, тъй като сме убедени, че градовете са важни участници в разработването и прилагането на политиките на европейско ниво“, каза още Деница Николова. Според нея инициативите на ЕС и ООН е тази сфера следва да доведат до постигане на синергичен ефект в намирането на точния баланс между икономическия растеж и качеството на живот, между икономическия просперитет и социалното благосъстояние на градовете.

Прочетена 284 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.