Приеха на второ четене закона за устройството на София

Сряда, 28 Март 2018

На днешното си заседание Народното събрание прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Според промените в нормативния акт за сградите с разгъната застроена площ над 20 хил. кв. метра и/или височина над 50 метра ще трябва задължително да се докаже транспортно-комуникационното обезпечаване на територията. Това ще става въз основа на проучване, анализ и симулация на транспортните потоци с отчитане на съществуващия и бъдещия трафик в достатъчен за обслужването обхват.

Първоначално с проектозакона трябваше да се определят зони за сгради, в които да няма ограничение на височината. В последствие този вариант отпадна, като бе решено, че зонирането трябва да се регламентира с промени в Общия устрйствен план на София. От Столична община работят по промените на плана, като обществените обсъждания по него трябва да започната догодина.

Сред изменените текстове е и ограничаване на интензивността на застрояване в ъглови имоти, която спира действието на прословутия чл. 27, ал. 3 от ЗУТ.

Депутатите приеха подробните устройствени планове за преструктуриране на жилищните комплекси в жилищните зони с преобладаващо комплексно застрояване да не могат да се изменят в срок от 5 години от влизането им в сила. Изключения ще се допускат само при изменение в общия устройствен план.

Докладът на комисията по регионална политика и местно самоуправление, който бе гласуван днес от депутатите се намира на следния адрес: http://parliament.bg/pub/plenary_documents/853-04-8_Doklad_KRPBMS_2-ro_ZID_ZUZSO.pdf.

Прочетена 328 пъти Последно променена в Сряда, 28 Март 2018 12:19

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.