Експертна група ще решава за разкопките по трасето на АМ „Струма“ край Благоевград

Понеделник, 30 Април 2018

Сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по казуса с разкритото древно селище при разкопките по трасето на автомагистрала „Струма“ край благоевградското село Покровник. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Благоевград, където връчи наградите за отборно класиране в автомобилно състезание, съобщиха от ведомството.

„В никакъв случай не искаме да сблъскаме двата интереса – бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град“, категоричен бе регионалният министър. Той добави, че затова е осигурен финансов ресурс в размер на малко над 8 млн. за археологически проучвания по протежението на участъците Благо евград – Крупник и Кресна – Сандански на АМ „Струма“.

„Проучванията вървят изключително добре и са в график. Над 150 човека работят на терен, като 31 от тях са членовете на археологическия екип“, информира министърът. Той съобщи, че поддържа постоянна връзка с министъра на културата Боил Банов, тъй като експертите ще преценят какво следва да бъде направено. „Аз като обикновен човек и неексперт по темата е нормално да се вслушвам в гласа на експертите“, категоричен бе Нанков. Той подчерта, че ще се съобрази с мнението на академичната общност. „Ще се доверя изцяло на мнението, както на директора на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките – доц. д-р Людмил Вагалински, така и на това на останалите експерти“, подчерта министърът.

Регионалният министър коментира, че при проучването в района на с. Покровник са открити две римски гробници. Първата от тях е ограбена още през средновековието, а експонатите от втората се намират в Регионалния исторически музей в Благоевград за консервация. Според изискванията своевременно е сформирана експертна група в Министерството на културата, която ще продължи работата си и през следващата седмица.

„Хубаво е, че при строенето на магистрали се откриват такива ценни находки“, каза още регионалният министър. Според Нанков, ако я нямаше магистрала „Струма“ едва ли щяха да се открият тези находки. Затова били и големи бюджетите по строителство на магистрали – „за да може историята и културата да бъде експонирана“, допълни министърът.

Той съобщи, че ще посети мястото на археологическите разкопки и ще направи второ посещение, заедно с министър Боил Банов, след като експертната група вземе решение за обекта. МРРБ е готово да осигури финансов ресурс независимо от избрания вариант на опазване, въпреки че вариант с изместване на трасето би отложил срока за изпълнение с две години. Нанков бе категоричен, че проблемът с трафика през Кресненското дефиле и с останалите натоварени участъци в областта ще съществува докато магистрала „Струма“ не бъде завършена.

Прочетена 340 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.