Учен от БАН: Най-мръсният въздух в София е на "Цариградско шосе"

Понеделник, 28 Май 2018

Най-сериозно е замърсен въздухът в района на бул."Цариградско шосе", около "Орлов мост" и Софийския университет, съобщи проф. Иван Недков от Института по електроника към БАН пред БНР.Той предупреди, че София е заплашена от европейски санкции, ако не се вземат мерки срещу замърсяването на въздуха. Изводите бяха направени по време на 17-тата национална среща в областта на здравеопазването, която се проведе през уикенда в "Албена".

"София е един многомилионен град и той носи всички нормални замърсявания, които са характерни за такива големи градове. Ние работим по един проект, който е финансиран от фонд "Научни изследвания" за изучаване на фините прахови частици и разпределението им в град София. Разполагаме с една от най-съвременните апаратури за такива изследвания. Това са така наречените "лидари", всъщност оптически радар. 2016-та година Столична община реши да се възползва от нашите възможности и направихме едно пилотно изследване за замърсяване на атмосферата в района на квартал "Младост". Течеше ремонт на "Цариградско шосе" и ремонт на улици. Видя се, че във времето, в което работят, облаците от прах над квартал "Младост" се увеличават. Единият от големите източници е трафикът, но при него частиците са в ниските слоеве на атмосферата и ако се мият редовно улиците, такова замърсяване би могло да бъде силно ограничено. Проблемите идват от фините частици. Те могат да се появят от горенето на твърди горива - на въглища, на дърва, да не говорим за горенето на гуми във "Филиповци". Това са вече опасни замърсявания", обясни проф. Недков.

Ученият подчерта, че самото разположение на София е такова, че тя е дъното на една чаша, оградена е от планини и това предполага, че там би могло да става натрупване на замърсявания, но това е свързано и с движението на въздуха.

От 2018-та година София е под много сериозно наблюдение на европейски органи за замърсяването на въздуха. Има замърсявания, които са над нормите - фините прахови частици под 2 и половина микрона до 10 микрона. Невинаги обаче причините за това надвишаване на нормите са локалните замърсявания. Има фини прахови частици, които идват от други дестинации, допълва проф. Недков.

Прочетена 211 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.