Парламентът прие на първо четене промени в ЗУТ

Сряда, 13 Юни 2018

На днешното си заседание Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за устройство на територията в общо пет законопроекта. Проектните промени бяха внесени от парламентарните групи на „Обединени патриоти“, ГЕРБ и Министерски съвет.

Законопроектите предвиждат облекчаване на административната тежест при издаване на удостоверение за извършване на дейностите по строителен надзор; служебно представяне на административния орган изходни данни и информация, необходими при разработването на устройствени планове и инвестиционни проекти от експлоатационните дружества, предоставящи услуги в областта на водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, топлоснабдяването и газификацията; изчистят противоречия между ЗУТ и Закона за камарата на строителите.

Четвъртият законопроект предвижда отстраняване съществуващите в ЗУТ непълноти, противоречия и неточности относно функциите и правомощията на общинските администрации и държавата по отношение на контрола върху преместваемите обекти в имоти - държавна собственост или в имоти, съсобствени между държавата от една страна и физически и/или юридически лица от друга. С последния законопроект се оптимизират процедурите по изграждане на обектите на техническата инфраструктура, разположени на територията на повече от една община.

Проектозаконите за промяна на ЗУТ първоначално бяха шест, но един от тях бе оттеглен по време на заседание на комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Прочетена 2252 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.