ХХVI конгрес на FIG в Истанбул и нов президент на организацията

Четвъртък, 05 Юли 2018

Международната федерация на геодезистите FIG се събра на поредния ХХVI конгрес  в Истанбул между 6 и 11 май. Президентът на организацията Криси Потсиу направи кратък преглед на постиженията на организацията през последните четири години и призова младите геодезисти да станат все по-активни в областта.

В свят, където демографията и урбанизацията постоянно го променят, технологиите помагат все повече бизнеса и правителствата, а интернет и облачните технологии дават възможност за масово създаване и използване на геоданни, геодезията бързо се превръща в централен елемент в дългосрочната стратегия на правителства. Геодезистите отдавна са хората на промяната, гарантиращи устойчивото развитие, каза Потсиу на откриването.

Темата на XXVI конгрес на организацията бе „Да прегърнем интелигентния свят, където всички континенти са свързани, за да се подобри геопространствената зрялост на обществата“(Embracing our smart world where the continents connect: enhancing the geospatial maturity of societies). Потсиу подчерта, че геодезистите се грижат за навременното предоставяне на надеждни, подходящи и достъпни данни, инструменти и услуги. „Предлагаме опита си да развиваме професията и да създаваме решения, които да улеснят тези, които се чувстват безпомощни и маргинализирани, когато се сблъскват с бързи икономически и технологични промени; тези, които се опасяват от загуба на работни места; тези, които чувстват нарастващата нужда от повече прозрачност, повече сигурност, по-добро качество на околната среда, повече справедливост, повече образование, повече равенство между половете и по-голяма ефективност в управлението на градските и селските райони; и тези от ниските и средните класове, които търсят повече растеж, икономическа свобода и свобода от корупция.

На конгреса имаше 360 презентации. Сред участниците имаше представители на програмите на ООН за населените места и за храните, Световната банка.

В края на конгреса се проведе общо събрание на FIG, на което бе избран нов президент на организацията. За следващия 4-годишен период това ще бъде Рудолф Щайгер. Вицепрезидент ще бъдат Даян Дъмаши от Великобритания и Дзицай Чжан от Китай.

Делегатите отбелязаха, че гласуването е било изключително трудно, тъй като всички предложени са били големи професионалисти.

Прочетена 128 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.