Печат на тази страница
Новините

Направиха първа копка на нов участък от АМ "Хемус"

Четвъртък, 16 Август 2018

„Минаваме от приказки към реални действия за Северна България. Дългоочакваният проект за доизграждането на автомагистрала „Хемус“, в източната ѝ част, между Търговище и Шуменска област, вече е факт. Убеден съм, че с общи усилия ще успеем качествено и дори предсрочно да завършим успешно настоящия участък.“

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка на строителството на нови 16,32 км от АМ „Хемус“ – от п. в. „Белокопитово“ до п. в. „Буховци“, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

„Стартираме с един изключително тежък участък, който включва 7 виадукта, едно мостово съоръжение и 10 селскостопански подлеза“, каза още министърът и подчерта, че теренът е хълмист, пресечен и тежък за строителство.

„Магистралите и скоростните пътища водят след себе си сигурност и безопасност, пестят време и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната“, заяви още Нанков и отправи апел към строителите и надзорниците на новия участък за качествено изпълнение и денонощни усилия.

На събитието присъстваха и министър – председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и др. 

Новата отсечка от АМ „Хемус“ трябва да бъде завършена през 2020-та година. Стойността на договора е 119 785 000 лв. без ДДС, осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Автомагистралният участък ще бъде с две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. Предвидено е изграждането на съоръжения: пътен възел „Буховци“, при пресичането с път III-5102 Буховци – Макриополско; три връзки – на първокласния път Търговище-Варна с п. в. „Белокопитово“, п. в. „Варна – Търговище“ и п. в. „Търговище – Варна“.

1534411619 Custom

Прочетена 463 пъти Последно променена в Четвъртък, 16 Август 2018 12:19