40% от домакинствата живеят в пренаселени домове, докато 30% от жилищата са празни

Петък, 24 Август 2018

Над 31% или 1,2 млн. жилищата в страната са необитавани. Най-много от тях се намират в Софийска област – 48%, следвана от Перник с 45% и Бургас с 43.7%. В същото време 40% от домакинствата в страната живеят в пренаселени домове. Ситуацията бе описана като парадокс от зам.-регионалния министър Малина Крумова, която представи проекта за национална жилищна стратегия в предаването „Тази сутрин“ на БТВ.

Според зам.-министър Крумова една от причините за опустелите жилища са споровете между наследници за апартаменти, заради което част от домовете остават празни. Друг фактор за опустяването е заминали в чужбина стопани, които са оставили празни апартаментите си.

„Съществуват и изкривявания, поради факта, че част от необитаваните имоти, всъщност се ползват сезонно“, каза още Крумова.

„Жилищната осигуреност в България е над средната за ЕС, на всеки 1000 души се падат по 550 жилища. При среден размер на домакинство от 2.5 човека това означава, че имаме повече жилища от броя на домакинствата в страната“, допълни Малина Крумова.

Зам.-регионалният министър представи накратко и какво се предлага в националната жилищна стратегия. Документът предвижда данъчни стимули при отдаване под наем на необитавано жилище. Създаване на по-прозрачен пазар за имоти и стандартизиране на имотните оценки също е сред предложенията. В стратегията се обръща внимание на защитата на правата на наемодателите.

В предстоящото преброяване през 2021 г. предстои да се разгледат по-детайлно въпросите свързани с размера на обитаваните жилища.

Прочетена 93 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.