Докторант от УАСГ е победител в конкурса за стипендия на фондация Карол Знание

Вторник, 11 Декември 2018

Строителният инженер Галина Соколова е носител на докторантската стипендия на фондация Карол Знание за 2019 г. Тя е редовен докторант към катедра „Масивни конструкции“ към Строителния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Темата на дисертацията на инж. Соколова е „Елементи на масивни конструкции – крайни гранични състояния при взривни въздействия“. Научен ръководител е проф. д-р инж. Атанас Георгиев, който присъства на финала на конкурса заедно със своя докторант.

Галина Соколова е завършила магистърска степен в УАСГ и е строителен инженер, профил “Конструкции”. Печели първа награда в конкурса на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране „Дипломна работа на годината през 2015 г. С темата на научната си разработка участва в Х Юбилейна международна научна конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения“ (теория и практика за устойчиво бъдеще) през септември тази година във Варна. Докладът е отличен с награда „Най–добър доклад на млад учен“ на конференцията от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС).

Основната цел на дисертационния труд на победителя в конкурса е търсене на алтернативни пътища за предаване на натоварванията, чрез които да се осигурят стоманобетонните конструкции на сгради срещу поведението на конструкциите при бедствия и аварии. В това число - взрив, удар, свличане, човешка грешка, пожар.

За първото място в конкурса се бориха и останалите двама участници в челната тройка - лекарят Петър Вълчанов, докторант към Медицинския университет във Варна и Радост Иванова, докторант към Института по механика към БАН.

Инж. Галина Соколова не е първият докторант от УАСГ, който печели стипендията на Карол. През 2014 г. отличието получи геодезиста Таня Славова, сега преподавател в МГУ-София.

Прочетена 758 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.