Строители паркират 1000 машини на „Цариградско шосе" днес

Сряда, 12 Декември 2018

Днес от 7 ч. до 12 ч. 1000 строителни машини ще бъдат разположени по бул. "Цариградско шосе" в участъка от голям търговски център в посока Врана. Те ще бъдат част от мирна демонстрация в защита на строителния бранш, съобщи вчера инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите в България (КСБ), по време на пресконференция.

От КСБ ще внесат и подписка в подкрепа на строителните фирми в парламента, Министерския съвет и при президента, зад която застават около 53 000 души. Действията на Камарата на строителите са продължение на кампанията ѝ "Аз съм строител", която стартира по повод Деня на строителя на 26 октомври.

Председателят на КСБ инж. Илиян Терзиев предупреди, че ако не бъдат чути, строителите ще преминат към протестни действия в защита на правата им, работата, законността и сигурността.

От камарата настояват за спиране използването на бранша за политически цели и предизборна агитация, преустановяване на разпространяването на недоказани публични твърдения за корупция в строителството, за сигурност и предвидимост за бранша, за плановост за развитието на сектора, за спазване на законите както от бранша, така и от политиците, за подобряване на ЗУТ и ЗОП, за въвеждане на отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес, за политика за подготовка на кадрите.

От КСБ искат да има възможност да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват невярна информация. Според ръководството на камарата браншът е поставен на унищожително отношение, като според организацията вероятно целта на атаките е дори и ликвидиране на българските компании преди началото на големите проекти по европейски програми и по този начин българският строителен сектор да бъде предоставен на чужди компании.

От Камарата са обезпокоени от безотговорното според тях говорене, което те определят като национално предателство, защото може да доведе до спиране на фондовете в България, които осигуряват над 80 на сто от заетостта в сектор "строителство". От Камарата са притеснени от това какво би се случило с хилядите служители и семействата им, ако останат без работа.

Планираната демонстрация идва след като през ноември КСБ предупреди, че ще организира протести пред парламента. Причината е „политическото говорене и уронването на авторитета на строителния бранш с необосновани внушения  за корупция, а не заради исканата от БСП експертиза относно качеството на изпълнение на определени проекти от пътния сектор".

Прочетена 123 пъти Последно променена в Вторник, 11 Декември 2018 15:09

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.