МРРБ: Държавната "Автомагистрали" ЕАД ще строи "Хемус", няма подизпълнители

Вторник, 15 Януари 2019

Агенция „Пътна инфраструктура“ има сключен договор с „Автомагистрали“ ЕАД за изграждане на 134 км от автомагистрала „Хемус“ от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Велико Търново“. Дружеството няма сключени договори с подизпълнители за изграждане на участъка. Няма изплатени аванси за изграждане на тези 134 км от АМ „Хемус“. Целевите средства за строителството на участъка са в сметка на министерството на регионалното развитие и благоустройството в БНБ. Те ще бъдат изплащани след извършване на дейности. Това заяви на пресконференция в понеделник министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Регионалният министър обясни, че „Автомагистрали“ ЕАД има подписани рамкови споразумения за осъществяване на текущата дейност на дружеството, като например за доставка на материали и наем на механизация за реализация на обекти. Няма нарочни споразумения за изграждане на автомагистралата и договори с подизпълнители, подчерта тя.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира, че пътната агенция е сключила договора по реда на Закона за обществените поръчки с държавното дружество на 20 декември 2018 г., след осигуряване на ресурса за строителство на АМ „Хемус“.

Много пъти  се коментираше темата за порочния пътен сектор и порочния избор на фирми по реда на Закона за обществените поръчки. Решихме да вкараме и държавна компания с необходимия капацитет, повече държава в строителството на пътища, с повече публичност в отчетите, във всички дейности. Тя се следи не само от принципала – в случая МРРБ, но и от контролни органи като Сметна палата. Необходимият капацитет е гарантиран. Затова АПИ сключи договор с „Автомагистрали“ ЕАД, каза зам.-министър Нанков. Той допълни, че чрез Съвета на директорите, който се състои от трима човека, държавното дружество ще се превърне в една от най-стабилните компании и подчерта, че контролът ще е гарантиран и ще се осъществява от института по пътища и мостове.

Заместник-министърът коментира още, че решението е правилно и така ще се спести между година и година и половина от срока за завършване на магистралата. Има процедури по ЗОП и те са стриктно спазени, допълни той.

В отговор на въпрос регионалният заместник-министър информира, че държавната компания има сключени рамкови договори с 10 юридически лица, свързани с нейния капацитет, и при съгласие от тяхна страна те ще бъдат публикувани.

Строителството на автомагистрала "Хемус" ще бъде разделено на 6 участъка. Възлагането на изпълнението на строителството на аутобана на държавната „Автомагистрали“ ЕАД е съгласно чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки.

Прочетена 307 пъти Последно променена в Вторник, 15 Януари 2019 08:06

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.