Еврофондовете да се отпускат на държави, в които има върховенство на закона

Четвъртък, 17 Януари 2019

Гражданите на ЕС не са съгласни данъците им да отиват към държави, които не спазват върховенството на закона. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен в интервю за БТА по повод промените в отпускането на европейски средства в бъдещия бюджет на Общността.

„Вярвам и се надявам, че въпросът с върховенството на закона ще има по-голяма роля при разходите по новия бюджет на ЕС до 2027 г., посочи той. Не може да искаме от европейските граждани да плащат данъци и тези пари да отиват в държави, където правителствата умишлено нарушават законността. Нарастват опасенията сред гражданите, че държавите приемат средствата от ЕС, но не спазват основните ценности, сред които е върховенството на закона. Въпросът с правната сигурност също се поставя“, добави Катайнен.

„Знам, че някои държави не харесват нашето предложение, но пък и гражданите не са съгласни данъците им да отиват към страни, които не спазват върховенството на правото. Който няма какво да крие, когато действа по правилата и съобразно европейските ценности, няма от какво да се бои. Става дума просто за честност“, обобщи той.

Катайнен отбеляза, че в Европейския парламент има силна подкрепа за предложението на ЕК нарушителите да бъдат лишавани от европейски фондове. Вижда се силна подкрепа, макар и известна съпротива, отбеляза той.

Заместник-председателят уточни, че бъдещата инвестиционна програма на ЕС няма да се различава много от досегашния план "Юнкер", но ще бъде с повече политическа насоченост. Няма да има политическо влияние при оценката на проектите - нито от ЕК, нито от правителствата. Всички проекти ще бъдат оценявани по собствения им принос, уточни той.

По неговите думи България днес заема седмо място по мащаб на инвестициите по плана "Юнкер". България се справя много добре. Няма място за тревога, финансираните досега проекти в страната са такива, каквито ще бъдат подкрепяни и занапред, каза Катайнен, попитан дали технологичните проекти и изследванията няма да бъдат предпочитани пред строежа на инфраструктура.

Новата инвестиционна програма на ЕС ще бъде насочена повече към опазването на природата, към малките и средните дружества, изследванията. Тя ще обедини 13 съществуващи финансови инструмента в бюджета на ЕС и ще бъде по-лесна за използване, посочи заместник-председателят. Той поясни, че се предвижда дружествата, които искат да получат финансиране, да представят проектите си пред Европейската централна банка или в нейното местно представителство. Банката ще оценява предложенията и ще оказва подкрепа. Едва тогава проектът ще бъде представен на ръководството на програмата, допълни Катайнен.

Прочетена 53 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.