Пимпирев: Научната лаборатория на българската база на о-в Ливингстън ще бъде предпоставка за по-бързи и качествени открития

Четвъртък, 07 Февруари 2019

Предстоящото откриване на научна лаборатория на българската база на о-в Ливингстън ще е предпоставка за по-бързи и качествени открития и привличане на учени от цял свят. Това каза вчера пред радио „Фокус“ проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и ръководител на 27-ата антарктическа експедиция. Той уточни, че привилегията българските учени да имат полярна база на ледения континент е предпоставка за научни открития от световна величина.

„Дълг към учените в българската база е това, че липсва лаборатория, където събраните материали от теренните проучвания да бъдат обработени веднага на място и след това да бъдат пренесени до по-прецизна апаратура на обитаемите континенти. С нашата база трябва да предложим инфраструктура, с която да работим нормално на този континент, който е бъдещето на човечеството. Тази година има непрекъснати резултати с много голяма стойност, които излизат даже преди материалите да бъдат прецизно обработени. Те ще пристигнат в България чак през месец май. Можем само да се гордеем с това“, коментира проф. Христо Пимпирев.

Той обърна внимание и на това, че доброто сътрудничество на учените на Антарктида с българското правителството и министерство на образованието и науката в лицето на националната полярна програма вече дават своите резултатите. Проф. Пимпирев изрази надежда да не се чака дълго, преди бюджетът на България за научни открития да стане съизмерим с този на редица други европейски страни.

Настоящата 27-ма полярна експедиция е към своя край и учените от Антарктида се очакват у нас до края на март, каза още той и обяви, че вече тече усилена подготовка за следващата 28-ма експедиция на Ледения континент.

Прочетена 102 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.