ВАС отново поиска екооценка за плана за управление на НП „Пирин“

Понеделник, 11 Март 2019

Върховният административен съд (ВАС) отново задължи министъра на околната среда и водите да извърши екооценка на Плана за управление на Национален парк „Пирин“. Това стана ясно от решение на институцията по дело, гледано за втори път от тричленен състав, след като през декември петчленен състав го върна за ново разглеждане.

Преди това, през април м.г. върховните съдии отмениха решението на министър Ирина Костова (от служебния кабинет „Гержиков“) от 1 март 2017 г. да не бъде извършвана екооценка. Седмица по-късно тя сама отмени разпореждането си.

Новото решение на ВАС е от 7 март и в него съдиите Любомир Гайдов-председател на състава, Румяна Папазова-докладчик и Николай Гунчев дават задължителни указания по тълкуването и прилагането на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), Закона за защитените територии (ЗЗТ) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Трите нормативни акта регулират плановете за управление на защитените територии и изискват извършване на екологична оценка.

За решението, което също подлежи на обжалване в 14-дневен срок, съобщиха от съда. Според тричленния състав планът за „Пирин“ попада в хипотезите на чл. 85, ал. 1 от ЗООС, в които екологичната оценка е задължителна, тъй като очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения. Съдът пише, че решението на министъра е издадено в нарушение на административнопроизводствените правила и на императивни материалноправни разпоредби.

В началото на годината ВАС окончателно отмени промените в Плана за управление на „Пирин“, като и в това решение се казваше, че екооценката е задължителна.

В петък в кулоарите на парламента министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира, че все още не е видял решението на ВАС. В изказването си той обясни, че ще се запознае с решението и мотивите към него и в установения законов срок ще предприеме необходимите действия. Министър Димов не отговори дали ще обжалва или не.

Прочетена 58 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.