Антарктическият лед се топи шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те

Сряда, 20 Март 2019

Антарктическият лед се топи шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те години на миналия век - тенденция, която може да доведе до покачване с метри на глобалното морско равнище.
Специалистите от САЩ, Холандия и Франция са използвали въздушни снимки, сателитни данни и компютърни модели, за да проследят колко бързо се топи най-южният континент от 1979 г. в 179 отделни басейна. Учените са установили, че загубата на лед се ускорява драматично - ключов индикатор за климатичните промени в резултат на човешка дейност.
Новото проучване показва, че от 2009 г. Антарктида губи близо 278 милиарда тона (252 милиарда метрични тона) лед годишно. За сравнение - през 80-те години на миналия век загубата е възлизала на 44 милиарда тона (40 милиарда метрични тона) на година.
Скорошните темпове на топене са с 15 процента по-високи от отчетените в миналогодишно изследване.
Учените са установили също, че Източна Антарктида, считана за устойчива на топене, губи около 56 милиарда тона (51 милиарда метрични тона) лед годишно.
Топенето в Западна Антарктида и на Антарктическия полуостров съставлява четири-пети от загубата на лед. Топенето в Източна Антарктида, където е съсредоточената по-голямата част от леда, може да повиши риска от покачване с метри на морското равнище през идните десетилетия, обяснява Ерик Ригнот, ръководител на изследването от Калифорнийския университет - Ървайн.
През изминалия век глобалното морско равнище се е покачило с около 20 сантиметра. Редица проучвания показват, че ускореното топене на ледове - от Гренландия до Антарктида, застрашава крайбрежни райони и градове - от Бангладеш до Флорида и от Лондон до Шанхай.

Прочетена 40 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.