Печат на тази страница
Новините

Започва нова космическа надпревара към Луната

Сряда, 20 Март 2019

В началото на следващото десетилетие НАСА предвижда да се завърне в лунна орбита, за да започне изграждането на космическа станция, наречена "Гейтуей". В края на десетилетието се очаква хора отново да кацнат на лунната повърхност.
Предприемачът Илон Мъск има планове да стигне до Луната първи - през 2023 г. компанията му "Спейс Екс" трябва да отведе японския милиардер Юсаку Маедзава на пътешествие около Луната.
Първите космонавти трябва да кацнат на естествения спътник на Земята в началото на 30-те години на века. Плановете предвиждат те да останат на Луната 14 дни.
Съветският съюз прекъсна своята лунна мисия през 70-те години на миналия век след няколко технологични проблема.
Космическата агенция Роскосмос планира и участие в проекта за изграждане на космическата станция под ръководството на САЩ.
В една от най-амбициозните си космически мисии, Китай наскоро изстреля апарата "Чанъе-4", който кацна на слабо познатата обратна страна на Луната.
През май китайският спътник "Цюецяо" трябва да пристигне на позиция, така че да може да получава сигналите от сондата, която ще кацне в близост до лунния южен полюс.
Китай планира и друга мисия до Луната през 2019 г., по време на която се надява да събере скални проби и да ги върне на Земята.
Първият китайски астронавт трябва да стъпи на лунната повърхност до 2030 г.
Генералният директор на Европейската космическа агенция (ЕКА) Йохан-Дитрих Вьорнер наскоро успя да привлече вниманието, когато представи идеята си за Лунно селище - база на Луната, плод на съвместно сътрудничество, а не на нова космическа надпревара.
Европейската космическа агенция обикновено оказва технологична помощ на други космически ведомства. Разработваният от НАСА космически кораб "Орион", например, използва сервизен модул на ЕКА, без който не би могъл да лети никъде. Европа е помагала и на Китай за космическата сонда "Чанъе-5", и на Русия за сондите "Луна-25" и "Луна-27".
ЕКА се "стяга" и за собствена кампания за лунна мисия, която първо ще изпрати на Луната робот с надеждата да се подготви за скорошно изпращане на екипаж. Конкретни планове обаче не се очаква да бъдат обявени до края на 2019 г.
Частната израелска компания "Спейс Ай Ел" изпрати сонда на Луната в началото на 2019 г. Сондата - най-малката, кацала някога на лунната повърхност, бе транспортирана с ракета-носител "Фалкон-9" на компания "Спейс Екс".
Ако мисията се увенчае с успех, Израел ще стане едва четвъртата нация, осъществила кацане на Луната.
Населението на Индия наброява 1,3 милиарда души, а космическата програма на страната предвижда един от тях да бъде изпратен в космоса. През август, по време на празненствата за Деня на независимостта, министър-председателят Нарендра Моди обяви, че до 2022 г. "син или дъщеря на Индия ще лети в космоса с нашия трибагреник в ръка". Това всъщност няма да е първият индийски астронавт в космоса, а първият, изпратен в космически кораб, произведен в Индия.
Страната планира също да изстреля втората си лунна сонда "Чандраян-2" през 2019 г. Сондата ще достави луноход, който ще изследва скалистата повърхност на естествения спътник на Земята.
Република Корея иска да изпрати до края на 2020 г. своя орбитиращ апарат KPLO (Korea Pathfinder Lunar Orbiter), разработен съвместно с НАСА и предназначен да картографира лунната повърхност. Следващата цел на страната е скоро след това да изпрати втора сонда без чужда помощ.

Прочетена 79 пъти Последно променена в Сряда, 20 Март 2019 13:22