Обнародвани са промени в ЗУТ

Вторник, 26 Март 2019

В днешния брой 25 на „Държавен вестник“ (ДВ) са обнародвани промените в Закона за устройство на територията, обединени от 5 предложения като общ законопроект на 14 юни 2018 година. Промените засягат устройствените планове, като измененията им ще трябва да са публично достъпни на интернет страниците на съответните ведомства.

Затворена е и законовата вратичка, която досега се използваше за значително застрояване на ъгловите парцели. Съгласно промените предвидените с общ или с подробен устройствен план максимални интензивност и плътност на застрояване могат да се надвишават в ъгловите урегулирани поземлени имоти със свързано основно застрояване на двете странични регулационни линии, само ако и доколкото това е необходимо за покриване на калканните стени на сградите в съседните урегулирани поземлени имоти. Височината и дълбочината на застрояването не могат да превишават тези в съседните урегулирани поземлени имоти. В тези случаи минималната задължителна озеленена площ се намалява пропорционално на увеличената плътност на застрояването.

Прецизирани са текстовете, касаещи преместваемите обекти, видовете им и условията и реда за тяхното поставяне и премахване. Въвеждат се изисквания с наредбите на общинските съвети да се определят максималните размери, конструктивното решение и архитектурно-художественото оформление на преместваемите обекти.

В двегодишен срок от влизането в сила на новите промени в ЗУТ, министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да създаде информационен Портал за устройството на територията.

Порталът за устройството на територията ще предоставя информация относно проектите на устройствените планове, техните изменения и влезлите в сила планове, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи. В него ще се вписват физическите и юридическите лица, на които е възложено от държавата или общините да изработят проекти на устройствени планове и инвестиционни проекти, както и размера на възнаграждението им.

Целите текстове на обнародваните промени в ЗУТ се намират онлайн на адрес: http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=724B17F16C0E675CCF0C589F045EE816?idMat=135750 или на стр. 2 от днешния брой 25 на ДВ.

Прочетена 1978 пъти Последно променена в Вторник, 26 Март 2019 09:08

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.