Печат на тази страница
Новините

Държавната компания “Автомагистрали“ купува нова техника

Понеделник, 08 Април 2019

Държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД, която ще изгражда новите 134,14 км от автомагистрала „Хемус“, разширява наличната си строителна и транспортна техника с 20 тежкотоварни автомобила и 11 тежки строителни машини като булдозери, колесни багери, верижни багери, челни товарачи, валяци, комбинирани багери. Сред най-впечатляващите машини е 40-тонния булдозер, разработен в Япония. „Той е толкова мощен, че може да прегази танк. Не му отстъпват по сила и новите верижни багери с тегло 36 т. и 22 т. Кофата на такъв багер „яде“ скалата като пясък“, казва главният инженер на фирмата Евгени Генчев.

С високи технически характеристики са челните товарачи и комбинираните багери. Наличието им ще улесни и ускори работата по новото трасе на „Хемус“, тъй като скалната маса, пръстта и асфалтът на този тежък участък ще бъдат милиони кубици, се подчертава в съобщението.

За покупката се използват средства на „Автомагистрали“ ЕАД. Отпуснатите от правителството 1,124 млрд. лв. без ДДС за изграждане на новите 134,14 км са по сметка на МРРБ в БНБ и от тях не може да се плаща авансово, а само срещу свършена работа.

Гордостта на компанията е машината на „Крамер“, която се използва за ремонт, поддръжка и изграждане на виадукти и мостови съоръжения и е единствена в България. Обслужва се от специален екип, а работата ѝ на ден осигурява близо 2000 лв. приход за компанията, тъй като се отдава под наем на частните строителни фирми, се посочва в съобщението.

“Автомагистрали” ЕАД планира да купи и високотехнологична лазерна технология, с която може да се контролира строителството от въздуха. Тя ще улесни значително и процеса на проектиране и ще съкрати времето, необходимо за неговото извършване.

В началото на февруари 2019 г. Държавното дружество разполагаше с 25 товарни камиона над 3,5 тона, 17 – до 3,5 тона и 20 машини строителна техника. Друга част от оборудването на “Автомагистрали” ЕАД по това време бяха и 107 специализирани автомобила, 9 пътнически, и 58 лекотоварни.

Изграждането на новите 134,14 км от „Хемус“ бяха възложени на „Автомагистрали“ ЕАД през декември 2018 г. от Агенция „Пътна инфраструктура“. Процедурата попадна в изключенията на прилагането на ЗОП, а именно чл. 14, ал. 1, т. 6 от закона, според който не се прилагат условията за провеждане на подбор, тъй като дружеството е подопечно на възложителя. Очаква се строителството на новия участък да започне през пролетта на 2019 г.

Прочетена 188 пъти Последно променена в Понеделник, 08 Април 2019 06:41