Мръсен въздух съкращава живота на поколенията с 2 години

Четвъртък, 11 Април 2019

Очакваната продължителност на живота при раждането на дете, появило се на бял свят днес, може да намалее средно с 20 месеца заради здравословни проблеми, причинени от замърсяването на въздуха, предаде Ройтерс.
В Южна Азия, където нивата на замърсения въздух са най-високи, очакваната продължителност на живота за децата, родени в страни като Пакистан и Бангладеш, спада с над 30 месеца, според годишен доклад на базираната в САЩ организация с нестопанска цел Health Effects Institute (HEI).
Сред всички рискове за здравето на хората по света замърсяването на въздуха е петата водеща причина за смъртност. Всяка година мръсният въздух отнема повече човешки животи от пътните инциденти и маларията.
"Детското здраве е изключително важно за бъдещето на всяко общество. Настоящият доклад предполага по-кратък живот за всички родени на места със силно замърсен въздух", казва президентът на организацията Дан Грийнбаум.
Дългосрочното излагане на външно и вътрешно замърсяване е допринесло за близо 5 милиона смъртни случая през 2017 г. в резултат на инсулт, инфаркт, диабет, белодробен рак и хронични белодробни заболявания, отчитат авторите на доклада.
Сред основните фактори за вътрешно замърсяване са готвенето на дърва и въглища, а за външно - автомобилните и индустриалните емисии, припомнят експертите.
Около половината от смъртните случаи през 2017 г., свързани със замърсяването на въздуха, са регистрирани в Китай и Индия. И докато Китай отбелязва напредък в ограничаването на вредните емисии, в Пакистан, Бангладеш и Индия е отчетено най-голямо повишение на нивата на замърсения въздух след 2010 г.
Ефектите от замърсяването са най-неблагоприятни за най-уязвимите групи, сред които децата. Сред рисковете за подрастващите са потенциално увреждане на мозъчното развитие, ограничен капацитет на белия дроб, поява на астма.

Прочетена 75 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.