Сметки: Меркурий, а не Венера, е най-близка до Земята

Петък, 12 Април 2019

Американски учени демонстрираха, че Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята, ако се вземе средното разстояние по орбитата.
Том Стокман от университета на Алабама, Гейбриъл Монро от инженерен развоен център и Самюъл Корднър от НАСА са публикували теорията си в сп. "Физикс тудей". Те твърдят, че възприетият начин за определяне на най-близката ни планета е опростенчески.
"Освен че взето средно е най-близкият ни съсед, Меркурий е най-близък и до другите седем планети от Слънчевата система" - пишат те.
Погрешното ни схващане за отдалечеността на планетите се дължи на начина, по който изчисляваме разстоянието. Обикновено определяме средното разстояние от планетата до Слънцето. За Земята то е 1 астрономическа единица, а за Венера - около 0,72 астрономически единици. Ако извадим второто от първото, излиза, че средното разстояние от Земята до Венера е 0,28 астрономически единици - най-малкото за която и да е двойка планети.
Тримата учени обаче твърдят, че този начин на изчисляване не е правилен. Земята прекарва на срещуположната страна на орбитата си от Венера също толкова време, което прави 1,72 астрономически единици. Вместо това те предлагат да бъде усреднено разстоянието между всички точки по орбитата на планетата ни и всяка точка по орбитата на другата планета. Специалистите са направили симулации въз основа на две хипотези - че орбитите са приблизително кръгли и че те не са под ъгъл една спрямо друга. Така те са установили, че Меркурий е планетата, която най-дълго време е усреднено най-близо до Земята, както и до всяка друга планета в Слънчевата система.

Прочетена 79 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.