Печат на тази страница
Новините

Спейс екс изведе спътници от проекта за интернет

Понеделник, 27 Май 2019

Частната компания "Спейс екс" успешно изведе в орбита 60 спътника в рамките на проекта "Старлинк", който трябва да осигури глобален достъп до интернет.
Спътниците бяха изстреляни от космодрума Кейп Канаверал в щата Флорида с помощта на ракетата-носител "Фалкон-9". Това е третият полет на първата степен, която отново кацна вертикално на предназначена за нея плаваща платформа. Първата степен на "Фалкон-9" беше използвана преди това за извеждането на телекомуникационния спътник "Телстар-18-Ви" през септември 2018 г. и на 10 спътника "Иридиум некст" през януари 2019 г.
Всеки спътник от проекта "Старлинк" е с маса 227 килограма и е оборудван с няколко мощни антени. Космическите апарати ще орбитират на 550 километра височина. Те трябва да осигурят глобален достъп до високоскоростен интернет. В първия етап на програмата е предвидено да бъдат пуснати 800 спътника на нискостационарна орбита, а крайната цел е техният брой да достигне 11 000.

Сателитите на “Старлинк” са на много по-ниски орбити от повечето интернет сателити - всички по-малко от 1500 километра, а не около 42 000 километра в геостационарна орбита - което им дава възможност да осигуряват връзки с по-малко забавяне, тъй като сигналите няма да пътуват толкова далеч. Но в по-ниските орбити има нужда от повече спътници, за да се получи пълно покритие на планетата, а оттам идва огромният брой спътници. Всеки сателит тежи около 227 килограма, а заедно 60-те сателита съставят най-тежкият товар, който някога ракета на SpaceX е издигала в космоса - 13,6 тона.

В момента в орбита има само около 2000 функциониращи спътника, така че някои експерти се притесняват, че тези „мегасъзвездия“ могат да започнат да пренасищат пространството, което изостря вече тревожния проблем с космическия боклук. Сателитите се движат толкова бързо, че дори сблъсък с нещо съвсем малко може да доведе до стотици парчета отломки, които се пръскат в пространството, създавайки потенциално опасност.

Прочетена 82 пъти