Обсъждат бъдещето на Борисовата градина

Четвъртък, 06 Юни 2019

В Борисовата градина категорично няма да има ново строителство. Това обеща пред журналисти арх. Атанас Ковачев по време на представянето на предварителния проект за подробен устройствен план (ПУП) на емблематичния парк "Борисова градина", чийто автор е именно Ковачев.

С него започна и първото обсъждане, в което се включиха и столичани.

Единственото застрояване, което планът предвижда, е с изместването на спортните терени, където няма растителност и това не би застрашило природата. Проектантският екип предлага конната база да се измести в Ловния парк, а Спортна София - на територията на Гара Пионер, която е определена по думите му за спортни атракции.

Автокъщата няма място в Борисовата градина, смята арх. Ковачев. Под автокъщата има предложение да се построи подземен паркинг, за да се посещава безпрепятствено парковата територия. На мястото на автокъщата трябва да изникнат високи дървета, с което да се обогати растителността в парка, посочи архитектът.

Собствеността на автокъщата обаче не е изцяло общинска, тъй като сградата е частна собственост, което арх. Ковачев настоява да се промени. Заведението "Веселото село" също се предвижда да бъде премахнато.

По периферията на "Борисовата градина" общият брой на паркоместата е 1000, като половината от тях са подземни, а другата половина са открити.

"Софияленд" е извън обсега на парка и е частна собственост, затова няма да има строителна намеса, посочи арх. Ковачев.

По думите му допуска се реконструкция на двата стадиона на територията на парка (Националния стадион и "Българска армия"), без да се променя мястото, което те заемат.

Най-големият проблем тук се оказва собствеността. Арх. Ковачев призова Столична община да върне колкото може повече от собствеността на тези терени, за да заработят отново Летният театър и басейнът Мария Луиза.

Ако гражданите приемат да няма музей "Зелена памет", който е предвиден в проектното предложение на проектантския екип, и това се впише в решението на експертния съвет, аз ще се съглася с него, увери арх. Ковачев. Приемете ПУП като идея, макрорамка за развитие на територията, каза още той.

Планът на арх. Ковачев беше наречен консервативен, което той приема като комплимент. Проучихме стотици документи, стари фотографии, интервюирахме възрастни хора и деца и стигнахме до предложение за план, обясни той.

Ковачев предлага да се съхрани целостта на парка, опазване на недвижимите културни ценности, да се спре движението на автомобили в парковата част, както и да се осигури пешеходен достъп от всички страни на територията.

Лесопарковата част ще се поддържа, но сеч не се предвижда никъде, категоричен беше архитектът.

Предвижда се възстановяване на оригиналния облик на езерото "Ариана" и да се запази стилът на австро-германския барок.

Дискусия предизвика възстановяването на Климатичното училище. Никой друг освен държавата не може да строи, оспори Ковачев по отношение твърденията, че зоната се подготвя за строеж.

Обществено обсъждане предстои на 26 юни, след като предложенията на гражданите бъдат събрани и обсъдени от комисия.

Прочетена 108 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.