Китай обмисля връщащи се спътници

Вторник, 23 Юли 2019

Китай разработва ново поколение спътници, способни да се завръщат обратно на Земята с полезен товар, съобщи агенция Синхуа. Твърди се, че спътниковите платформи ще увеличат полезния върнат товар повече от два пъти.

Освен това Китай планира да предложи комерсиална услуга с връщащи се спътници. Новата платформа ще се използва не само за нуждите на китайските изследователи, но и от международната общност.

Сегашните китайски сателитни платформи могат да върнат на Земята товар с тегло 250 кг. През април 2016 г. на спътника SJ-10 се проведоха 19 научни експеримента, вкл. с живи ембриони на мишки, резултатите от които бяха върнати в ръцете на учените. Преди това китайците можеха да върнат на Земята полезен товар до 150 кг.

Новото поколение спътници ще могат да върнат на Земята от 500 до 600 кг полезен товар. По този начин Китай започва да прехвърля задачата за търсене на ресурси от земната повърхност към изследвания и производство в условия на микрогравитация.
Търсенето на нови материали за микроелектрониката, биологичните експерименти, създаването на нови лекарства и други задачи в условия на безтегловност принуждават Китай да премине към създаване на космически „пикапи”.

Първият полет на новата космическа платформа с голям капацитет е планиран за 2020 г. През следващите 10 години се очаква да бъдат изведени в орбита от 10 до 15 връщащи се спътника.

Новите платформи ще осигурят по-добра микрогравитация, ще носят повече полезен товар и ще предложат по-добро обслужване по отношение на обмена на данни с оборудването на борда, както и достатъчно голяма мощност и надеждно задържане на дадена орбита.

Прочетена 102 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.