Конференция за морски пространствен план

Четвъртък, 10 Октомври 2019

Разработването и приемането на морски пространствен план за Черно море ще доведе до правилен баланс между икономическите интереси към водния басейн и неговата екологична защита. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри международна конференция по морско пространствено планиране, свързана с изпълнението на проект „Трансгранично морско пространствено планиране за Черно море България – Румъния“ MARSPLAN – BS II.  Тя отбеляза, че МРРБ работи активно по темата за морското пространствено планиране и разработването на пространствения план, който ще е в сила за периода 2021-2035 г. Очаква се до края на месец март 2021 г. България да го представи пред ЕК.

МРРБ в качеството си на Компетентен орган на национално ниво по въпросите на морското пространствено планиране цели да обедини усилията на всички заинтересовани страни, включително на междудържавно ниво, както и да привлече бизнеса за използване на морските ресурси и развитието на потенциала на Черно море по хармоничен начин. „Заедно търсим правилния баланс между икономическите интереси и екологичната защита, балансиране на интересите в различните морски сектори, за да осигурим устойчивото им развитие за бъдещите поколения“, каза още Николова. 

Оценяваме огромното географско значение на Черно море като важна източна врата на Европа. Морските граници досега свързвахме с разделяне на една територия. Изпълнението на настоящия проект ще ни даде възможност да изградим естествен мост между Европа, Централна Азия и Средния изток, по който да търсим сътрудничество, като важен транспортен коридор, средище на различни култури, регион със социални, икономически и политически предпоставки, посочи още зам.-министър Николова.

„Проектът „Трансгранично морско пространствено планиране за Черно море България – Румъния“ MARSPLAN – BS II е от значение за целия басейн на Черно море, за гарантиране на връзките между държавите членки на ЕС и страните, които не членуват в съюза.“ Това коментира по време на конференция Хуан Запатеро от Главна дирекция „Морско дело и рибарство“ на ЕК. По думите му проектът се разглежда и в по-широк, глобален въпрос, в контекста на целите за устойчиво развитие на ООН, които касят живота във водите на океаните и моретата и нуждата от грижа живите организми в тях.“ ЕС е пример в тази посока. 23 държави –членки на съюза в момента разработват такива планове или са ги приели“, каза още Запатеро.

Участие в международната конференция вземат изтъкнати експерти в областта на морското пространствено планиране за Средиземно и за Балтийско море, специалисти по интегрирано управление на крайбрежните зони и опазването на морската околна среда, представители на Комисията за опазване на Черно море против замърсявания, на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, на Междуправителствена океанографска комисия на ЮНЕСКО.

Прочетена 112 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.