АПИ поръча проучване за магистрала "Черно море"

Сряда, 30 Октомври 2019

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви, че 14,4 млн. лева ще струва идейният проект на магистрала „Черно море“. Проектната скорост на трасето се предвижда да бъде 120 км/ч, с ширина 27 м, с по две активни и една аварийна лента във всяка посока на движение.
Изпълнителят трябва да изработи най-малко три варианта за пътя Варна - Бургас.

Поръчката включва извършване на инженерно-геоложки и геодезически проучвания на бъдещото трасе, разработване на проектни решения за изграждането на големите мостови съоръжения, виадукти, надлези, подлези, тунели и пътни възли, ландшафтно оформление, изготвяне на мерки по опазване на околната среда и разработване на подробен устройствен план - парцеларен план. Срокът за изпълнение е 365 календарни дни, който включва само времето за проектиране, без времето за преглед на разработката.

Предвижда се трасето на АМ „Черно море“ от север да започва при бъдещата връзка с АМ „Хемус“, в района на с. Слънчево, да пресича Варненското езеро в най-тясната му част при Белослав, да се свърже със съществуващата част от АМ „Черно море“ при с. Приселци и да направи връзка с края на АМ „Тракия“ при кв. „Ветрен“ на Бургас.

Не за първи път се дават пари за проучване на трасето и предлагане на варианти. През 2000 г. бяха разработени три основни варианта: източен, западен и този през Дюлинския проход. Строежът на магистралата е отлаган неколкократно, като също толкова пъти е предлагано изграждане на скоростен път. АМ „Черно море“ е част от цялостното изграждане на паневропейски транспортен коридор 8, който ще свърже пристанищата Варна и Бургас с портовете Драч и Вльора в Албания, осигурявайки сухопътна връзка на товарите между Черно море и Адриатическо море. На север магистралата се планира да бъде продължена до румънското пристанище Констанца.

Според интегрираната транспортна стратегия на Министерския съвет до 2030 г. стойността на трасето е 430 млн. лв. Вероятни варианти за финансиране на строежа са с пари от държавния бюджет или кандидатстване за европейски средства през следващия програмен период. През 2017 г. премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на бизнеса в Китай, като на срещата беше коментирана възможността за концесия на аутобана.

Прочетена 287 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.