Топенето на ледовете в Арктика увеличава въглеродния диоксид

Петък, 07 Февруари 2020

Внезапно топене на вечната замръзналост в Арктика може да доведе до 50-процентно увеличаване на изхвърленото в атмосферата количество въглероден диоксид, съобщава в. "Дейли мейл".
Експерти отдавна се опасяват, че климатичните промени, които затоплят Арктика 2 пъти по-бързо, отколкото останалата част от планетата, ще освободят парникови газове, които отдавна са уловени като в капан. Метан и въглероден диоксид са складирани от хилядолетия във вечната замръзналост в Аляска, Канада и Сибир. Предполага се, че изхвърлянето на тези газове в атмосферата ще е постепенно. Свързаните с освобождаването им прогнози обаче не са взели предвид малко изследвани процеси, при които е възможно заледени площи да се дезинтегрират за дни. "Макар че внезапно топене ще обхване по-малко от 20 процента от вечната замръзналост, това ще доведе до увеличаване на изхвърления в атмосферата въглероден диоксид с 50 процента", заяви ръководителката на изследването Мерит Турецки от университета на Колорадо в Боулдър.
Вечната замръзналост в Арктика обхваща територия, която се равнява на тези на Канада и САЩ, взети заедно. Във вечната замръзналост в Арктика са складирани около 1500 милиарда тона въглероден диоксид. Това количество е 2 пъти по-голямо от наличното понастоящем в атмосферата и надвишава 3 пъти произведеното от човечеството от началото на индустриалната революция.
Засега е неясно дали дезинтегрирането на вечната замръзналост вече е започнало да освобождава значителни количества метан и въглероден диоксид. Експертните прогнози също са неясни. Някои учени смятат, че бъдещите парникови емисии ще бъдат поне частично компенсирани от поява на нова растителност, която ще поглъща и складира въглероден диоксид. Учените обаче не се съмняват, че вечната замръзналост ще продължи да се топи с повишаването на температурите.
В свой доклад, публикуван през септември м.г., Междуправителствената експертна група за климатичните промени прецени два сценария, свързани с бъдещото затопляне. Ако човечеството ограничи глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха, зоните на вечната замръзналост ще намалеят с 24 процента до 2100 г. В случай че парниковите емисии продължат да нарастват през следващите 50 години, 70 процента от вечната замръзналост може да изчезне. "И двата сценария обаче изхождат от презумпцията, че топенето ще е постепенно, а това виждане може да е погрешно", отбеляза Турецки.

Прочетена 156 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.