Американци картираха коронавируса

Неделя, 23 Февруари 2020

Американски учени публикуваха в сп. "Сайънс" първата триизмерна молекулярна карта на онази част от новия коронавирус, която заразява чонвешки клетки, предаде Франс прес. Това е важен етап към разработване на лечение и ваксини.
Специалисти от Тексаския университет в Остин и американските Национални здравни институти прибегнали до технология, известна като криоелектронна микроскопия, чиито създатели бяха отличени с Нобелова награда за химия през 2017 г. Целта на специалистите била да създадат модел на онази част от вируса, която се захваща за клетките и е известна като протеинови спикули.
"Става въпрос за антиген, който искаме да вкараме в човешкия организъм, за да може имунната система да отключи производството на антитела - каза ръководителят на изследването Джейсън Маклелан. - По този начин организмът ще е готов да реагира срещу атака на истинския вирус."
Маклелан и екипът му от години изследвали други вируси от същото семейство, по-специално тези на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и близкоизточния респираторен синдром. Осланяйки се на придобития си опит и публикувания от Китай геном на новия коронавирус в началото на епидемията, специалистите създали версия на въпросните протеинови спикули в лабораторна среда. Тази молекулярна структура вече е достъпна за учени от целия свят.
"Това е голяма крачка напред, която ще даде възможност да разберем как новият коронавирус прониква в клетките", отбеляза вирусологът Бенджамин Нюман от Тексаския университет A&M, който не е участвал в изследването.

Прочетена 187 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.