Нобелов лауреат с лекция в БАН днес

Вторник, 25 Февруари 2020

Българската академия на науките ще удостои нобеловия лауреат проф. Жерар Муру с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на БАН. Официалната церемония ще се състои днес от 11.00 часа, в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията.

След церемонията професор Муру ще изнесе академична лекция на тема „Страстта за екстремна светлина и приложението й в полза нa човечеството“, съобщиха от Академията.
Проф. Жерар Муру работи в областта на лазерната оптика и физиката на електрическите полета. През 2018 година, заедно с Артър Ашкин и Дона Стрикланд, получава Нобелова награда за физика „за фундаментални открития в областта на лазерната физика“. Един от най-значимите му приноси за развитието на лазерната физика в Европа и в България е създаването на проекта „Екстремна светлина“ – ELI (Extreme Light Infrastructure), по който са изградени няколко лазерни центрове в Европа. Благодарение на неговата активна работа с Европейската комисия ELI „Екстремна светлина“ вече е призната като нова научноизследователска инфраструктура от общоевропейски интерес и част от Европейската пътна карта (ESFRI).

Проф. Муру има изключителни заслуги за включването на България в паневропейската научна структура ELI – „Екстремна светлина“. С цел участието на български изследователски центрове в основната изследователска фаза на този европейски проект беше създаден консорциум от научни организации и университети – ELI ERIC-BG, които са водещи в изследванията по лазерна физика в България. Това са Институтът по електроника на БАН – водеща организация, Институтът по физика на твърдо тяло на БАН и Физическият факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Прочетена 76 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.