Какво е пухкава екзопланета

Четвъртък, 05 Март 2020

Астрономи от института „Карнеги“ и Калифорнийския технологичен институт обясниха съществуването на загадъчни „пухкави“ екзопланети, съобщи Сайънс алърт. Става въпрос за планети, чиято плътност е толкова малка, че е сравнима с тази на захарен памук. Учените заключили, че тези необичайни обекти всъщност имат много пръстени.
Били създадени модели, за да се разбере дали планети с пръстени около тях могат да обяснят свойствата на „пухкавите“ екзопланети, които се откриват с помощта на транзитния метод. Той е базиран върху наблюдаване намаляването на блясъка на звезда, когато пред нея преминава планета. Възможно е да се използва и друг метод, свързан с изследване на гравитационното въздействие на планета върху звездата ѝ.
Масата на „пухкавите“ екзопланети е непропорционално ниска в сравнение с размерите им и съставлява по-малко от 1% от тази на газов гигант със същите размери. Учените предложили хипотезата, че несъответствието се обяснява с това, че гигантските размери на „пухкавите“ екзопланети са обусловени от наличие на пръстени. Резултатите от моделирането показали, че в някои случаи пръстените действително могат да допринесат за погрешно определяне на планети като „пухкави“.
За три „пухкави“ екзопланети - Кеплер 87с, Кеплер 117с и HIP 41378f, може да се окаже, че имат пръстени. Тези планети се намират достатъчно близо до звездите си - затова пръстените им би трябвало да са съставени от скалисти, а не от ледени тела. Освен това въпросните планети би трябвало да са с форма на сплеснат сфероид заради високата скорост на въртенето си, за да може пръстените им да не се деформират.

Прочетена 82 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.