МРРБ спира временно трансграничното сътрудничество с Турция, Сърбия и Северна Македония

Понеделник, 23 Март 2020
Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като Управляващ орган на програмите за трансгранично сътрудничество с Република Турция, Република Сърбия и Република Северна Македония, ще разрешава временно спиране на срока за изпълнение на финансираните чрез тях проекти заради извънредното положение в страната и мерките, въведени в съседните държави.
За целта водещите партньори по проектите трябва да подадат искане за временно спиране, подкрепено със съответните доказателства за фактическа невъзможност за изпълнение на дейностите по тях, на имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.')">Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Задължително трябва да се посочи конкретен период с начална и крайна дата, който не може да бъде по-дълъг от обявения период за извънредно положение. Бенефициентите ще бъдат уведомени за периода на временното спиране по всеки индивидуален договор, като то ще може да бъде удължено при продължаване на извънредното положение на територията на съответната страна и/или обоснована необходимост от страна на бенефициентите. След отпадане на извънредното положение бенефициентите не следва да изпращат искане за възобновяване на срока за изпълнение на проектите.
Срокът за изпълнение на договорите за субсидия няма да бъде удължаван над максимално допустимия, съгласно посочените в Насоките за кандидатстване.
Управляващият орган на програмите ще продължи да обработва искания за авансови, междинни и окончателни плащания, да обработва сигнали за нередност по отношение на партньорите на територията на Република България и да издава решения за налагане на финансови корекции, както и да издава писма за възстановяване на суми по финансови корекции и неусвоени аванси.
Всички останали насоки, указания и изисквания, свързани с кандидатстването и изпълнение на проекти по програмите остават непроменени. Подготовката на договори за субсидия следва установения ред, като те ще бъдат изпращани чрез куриерски услуги за полагане на подпис и печат от страна на Водещия партньор.
МРРБ  приканва също партньорите по проекти да извършат анализ на планираните дейности. При необходимост дадено събитие да бъде отменено или отложено, поради ограниченията от въведените извънредни мерки партньорите следва да преценят възможностите за алтернативни начини провеждане – например онлайн конференции, видео конференции и други, а по отношение на мерките за информация и публичност – чрез онлайн излъчване в социалните медии, телевизии, радиа и други.
Водещият партньор следва да поддържа постоянен контакт със Съвместния секретариат относно всички промени в договора за субсидия, които могат да бъдат предизвикани от въведените извънредни мерки.
Подробни указания за изпълнение на проектите във връзка с извънредното положение в страната може да намерите:
· за Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България – Сърбия 2014-2020 - тук;
· за Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България – Турция 2014-2020 - тук;
· за Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България – Република Северна Македония - тук.
Препоръчваме да бъде следена актуалната информация на интернет сайтовете на програмите ИНТЕРРЕГ ИПП България – Сърбия 2014-2020: http://www.ipacbc-bgrs.eu/, Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България – Турция 2014-2020: http://www.ipacbc-bgtr.eu/, за Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България – Република Северна Македония: http://www.ipa-cbc-007.eu/, както и сайта на Министерството на здравеопазването: www.mh.government.bg, по отношение на извънредните мерки, валидни за Република България.
Всички конкретни въпроси, свързани с изпълнението на договорите в периода на въведените извънредни мерки в България и партньорските страни, да бъдат отправяни на следната електронна поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.')">Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
Прочетена 252 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.