БГ приложение следи за коронавируса

Понеделник, 06 Април 2020

Национална информационна система Virusafe ще заработи у нас в помощ на борбата с COVID-19. Системата - мобилно приложение, което е изградено само за 10 дни, разполага с централен регистър, който ще събира данни за здравното състояние на българите и ще я изпраща на всички държавни органи. Целта е да се види каква е картината в България и къде са зелените точки, докъдето вирусът още не е достигнал.

Потребителите ще могат напълно доброволно да подават данни за своето здравословно състояние и хронични заболявания. В системата ще се въвеждат лични данни - ЕГН, а софтуерът прави разпознаване за пол и възраст, след което събраните данни ще се предават към Министерството на здравеопазването.

Мобилната апликация предстои да бъде разпространена от мобилните оператори у нас. Очаква се апликацията да бъде качена в мобилните магазини на „Епъл“ и „Гугъл“ и да е достъпна в понеделник. Приложението се нарича „Вирусейф“. Апликацията е разработена от екип от млади специалисти, като идеята е то да улесни работата на Националния оперативен щаб и на контролните органи.

„Реализирали сме мобилна апликация за всеки един гражданин, за да може всеки да се информира за текущото си здравословно състояние. В рамките на десетина дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. В първите 48 часа е въведен рагистъра на всички карантинирани лица и всички заболели, и информацията по автоматизиран път достигна до органите на МВР, които осъществяват контрол на карантинираните лица. В системата има интеграции с личните лекари, общините, РЗИ, службите на МВР, "Гранична полиция" и пожарната, също и с доброволците“, обясни Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“ при представяне на национална информационна система за борба с Covid-19.
Пламен Цеков, разработващ мобилната апликация, обясни, че приложението може да се свали от всеки гражданин, и то напълно доброволно. Чрез него хората ще могат да споделят своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и своя личен лекар, за да знаят те какво се случва с него и как се развиват симптомите, така че да могат да вземат отношение, ако се наложи. Даването на данни е изцяло на доброволен принцип.
„Целта е да се подават данни към МВР, личните лекари, да има възможност за въвеждане на лаборатони резултати и да се следи състоянието на карантинираните“, обясни Калин Радев, разработчик на централизираната система за данни.
„Най-голямото предимство е за връщащите се от чужбина - на границата, ако си подаде данните, след 14 дни автоматично ще получи, че не е под карантина. Това много ще облекчи граничните полицаи и ще ни отговори на въпросите какво се случва с българите, върнали се от чужбина“, обясни премиерът Бойко Борисов.
Всеки достъп до регистъра ще става само с цифров сертификат, който гарантира сигурността на системата, категорични са създателите на приложението.
Министърът на здравеопазването отчете наличието на мобилното приложение като изключително ползно за борбата с коронавируса, тъй като на база на получените данни, ще може да се предприемат мерки с цел намаляване на разпространението на коронавируса.
„Тук можем да намерим много информация, свързана с разпространението на COVID-19, както и за претъпелите заболяването и вече да се вземат обосновани решения как да се действа с мерките“, обясни началникът на Оперативния щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
„Работата с лични данни или чувствителна информация продължава да се прави от тези, които са се занимавали досега с това. Цялата въведена информация от гражданите ще е изцяло по тяхно желание“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Прочетена 153 пъти Последно променена в Понеделник, 06 Април 2020 10:08

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.