Как Земята се изчисти, докато #stayhome

Четвъртък, 23 Април 2020

Един непланиран мащабен експеримент променя Земята, пише Асошиейтед прес.
Откакто хората по целия свят си стоят вкъщи, за да спре разпространението на новия коронавирус, въздухът се прочисти, макар и за кратко. Смогът вече не задушава Делхи, един от най-замърсените градове на планетата, и в Индия вече могат да се любуват на гледки, невиждани от десетилетия. Замърсяването с азотен двуокис в североизточните райони на САЩ намаля с около 30 на сто. Нивата на замърсяване на въздуха в Рим от средата на март до средата на април са с 49 на сто по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Звездите се виждат по-ясно нощем.
Хората забелязват животни на места и във време, които са необичайни. Койоти се появиха в центъра на Чикаго по "Мичиган авеню" и край Голдън гейт в Сан Франциско. Пума се разходи по улиците на Сантяго, Чили. Кози превзеха град в Уелс. В Индия, където дивите животни и досега бяха в градовете, гладни маймуни започнаха да влизат по домовете на хората и да отварят хладилниците в търсене на храна.
Докато хората си стоят вкъщи, Земята става по-чиста и дива.
"Това ни дава изключителна възможност да разберем каква бъркотия причиняваме ние, хората, на красивата си планета", казва специалистът по консервация Стюърт Пим от университета Дюк. "Сега имаме възможност магически да прогледнем колко по-хубаво би могло да бъде", добавя той.
Крис Фийлд, директор на института по околна среда Станфорд Удс, събра екип учени, които да оценят екологичните промени, настъпващи в условията на това, че толкова много хора са си по домовете. Учените, затворени по къщите си като всички нас, споделят, че нямат търпение да изследват неочакваните промени при плевелите, насекомите, времето, шума и замърсяването. Италианското правителство подготвя експедиция, която да установи промените в морето при отсъствието на хора.
"Ние сякаш сме ударили Земята с чук по много различни начини и сега виждаме нейния отговор", казва Фийлд.
Учените проследяват драматичен спад в традиционните замърсители на въздуха като азотен двуокис, смог и фини прахови частици. Този тип замърсяване убива до 7 милиона души по света годишно според Дан Грийнбаум, президент на неправителствената организация Хелт ефектс инститют.
Въздухът от Бостън до Вашингтон е най-чистият, откакто сателитите на НАСА започват да измерват съдържанието на азотен двуокис през 2005 г., казва метеорологът от НАСА Бари Лефер. Причинявано основно от изгарянето на изкопаеми горива, това замърсяване е кратковременно, затова въздухът се прочиства от него по-бързо.
В сравнение с предишните пет години, замърсяването на въздуха пре март бележи спад в Париж с 46 процента, в Бангалор, Индия - с 35 на сто, с 38 процента в Сидни, 29 на сто в Лос Анджелис, с 26 процента в Рио де Жанейро и с 9 на сто в Дърбан, РЮА, сочат измерванията на НАСА.
"Добиваме представа какво може да се случи, ако преминем към автомобили, които не замърсяват", казва Лефер.
Чистият въздух се забелязва най-ясно с просто око в Индия и Китай. На 3 април жителите на индийския гр. Джаландар, в Пенджаб, се събудиха и пред очите им се разкри гледка, невиждана от десетилетия - покритите със сняг върхове на Хималаите, които са на повече от 150 км от града им.
Чистият въздух означава по-силни дробове за астматиците, особено за децата, казва д-р Мери Пруники, ръководител на програмата за изследване на замърсяването на въздуха и здравето в медицинския факултет в Станфорд.
Парниковите газове, които улавят топлината и причиняват климатичните промени, остават в атмосферата сто и повече години, така че ефектът от пандемията едва ли ще засегне глобалното затопляне, казва Зеке Хаусфатер, учен от Института "Брейктру". Нивата на въглероден двуокис все още се покачват, но не така бързо, както миналата година.
Спада аерозолното замърсяване, което не остава дълго във въздуха. Но аерозолите охлаждат планетата, затова климатологът от НАСА Гавин Шмид изследва дали спадащите нива сега ще допринесат за локално покачване на температурите.
Фийлд казва, че е най-впечатлен от нарастващия брой диви животни в градовете, които се превръщат в звезди в социалните мрежи. Дори в Ню Йорк птиците сякаш са станали по-смели.
В Аделаида, Австралия, полицията разпространи видеозапис на кенгуру, което се шляе из почти опразнения център. Глутница чакали пък се настаниха в градски парк в Тел Авив.
Не, те не ни нападат. Дивата природа винаги си е била там, но много животни са срамежливи, казва Пим. Те излизат навън, когато хората си стоят вътре вкъщи.

Прочетена 151 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.