Откриха отрови в Арктика

Понеделник, 18 Май 2020

Канадски учени установиха, че токсични съединения на флуора и органични киселини, използвани вместо фреон, вече няколко десетилетия се трупат в ледовете в Арктика.
Фреонът е хлорофлуоровъглерод, открит преди повече от сто години и използван активно като охладител и като компонент в строителните материали до средата на 80-те години. Тогава американски учени установиха, че фреоните разрушават озоновия слой.
След продължителни международни преговори производството и употребата на най-опасните видове фреони бе забранено глобално. Това наложи производството на нови съединения, които да заменят фреона. Започна производството на нови фреони - съединения на флуор и въглеводороди, които не разрушават озоновия слой. Въпреки това обаче неотдавна климатолози установиха, че те са мощни парникови газове.
"Проведохме първите дългосрочни наблюдения върху разпространението на тези химикали, чийто дял в екосистемата рязко се увилич през последните десетилетия. Събраните от нас данни говорят за това, че забраната за "старите" фреони е довела до натрупването на тези подобни на тях вещества в Арктика, което отлично илюстрира как подобни мерки могат да имат непредсказуеми последици", каза доц.Кори Янг от университета Йорк в Торонто, Канада.
Янг и колегите й открили неочаквани екологични последици от използването на новите фреони. Те изучили образци на лед, формиран в продължение на четири дететилетия в две различни точки на канадската част на Арктика. Учените установили, че през последните три десетилетия се отбелязва ръст в натрупването на токсични молекули, които не съществуват в природата в естествен вид. Учените смятат, че те могат да бъдат открити не само в Арктика, но и в питейната вода навсякъде по света.

Прочетена 45 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.