Венеция със система против наводнения

Понеделник, 13 Юли 2020

Венеция започна днес първото цялостно изпитание на система от прегради, която да защити града от големи наводнения, предаде ДПА.
Проектът MOSE (МОЗЕ) на стойност 5,5 млрд. евро (6,2 млрд. долара) бе съпътстван от скандали за корупция и надхвърли бюджета си, пресрочи и графика на изпълнение. Работата по него започна през 2003 г. и се очаква да бъде завършена през декември 2021 г.
Проектът бе компрометиран от "очевидни случаи на корупция и престъпни действия", но "нека се съсредоточим върху целта: да се надяваме, че системата ще се окаже ефикасна", каза италианският премиер Джузепе Конте, който пристигна във Венеция за началото на изпитанията.
Инженерите са изградили четири прегради на трите входа към Венецианската лагуна, които трябва да се затварят, когато градът е заплашен от повишаване на нивото на водата с повече от 110 см.
На днешния ден преградите, съставени от 78 подвижни елемента, бяха едновременно вдигнати за първи път, което отне около час и половина. Когато обаче системата велез в действие тази операция ще отнема около 30 минути.
Въпреки закъснението кметът на Венеция Луиджи Бруняро нарече в Туитър МОЗЕ "огромно постижение", "резултат от италианската изобретателност".
Защитата от наводнения е от ключово значение за Венеция, особено след почти рекордната приливна вълна от 187 см през ноември, нанесла значителни щети на защитения от ЮНЕСКО град. Но проектът МОЗЕ има и много критици. Активисти на движението срещу него се събраха днес на протест с близо дузина лодки близо до площад "Сан Марко". Лидерът им Томазо Качяри нарече системата от прегради "обида" за града и заяви, че проектът е обречен на провал.

Прочетена 67 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.