Конференция за безопасност на пътя се проведе в София

Понеделник, 21 Септември 2020

„Безопасността на пътя не е едностранен процес, а отговорност на всички участници в движението, както и на стопаните на пътя, на проектантите и на строителите. Тази отговорност трябва да бъде осъзната от всички и пътната безопасност трябва да бъде категоричен ангажимент и обща кауза на всички институции и цялото общество.“

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който участва в шестата годишна конференция на тема „Безопасна пътна инфраструктура“.

„Когато говорим за пътна безопасност, неминуемо се фокусираме върху пътно-транспортните произшествия, а тук статистиката е красноречива. По данни на МВР, от началото на годината до 31-ви юли в страната са станали 3032 тежки пътнотранспортни произшествия, 97% от тях са поради нарушения на водачите на превозните средства и само две от катастрофите, поради пътни условия“, каза на форума Йовев.

Според него е необходимо да се обърне сериозно внимание на поведението на водачите на МПС, на базовата им подготовка и мерките за тяхната квалификация и преквалификация.

Валентин Йовев беше категоричен, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и неговите структури, начело с АПИ, продължават да полагат истински усилия за подобряване състоянието на пътищата.

От началото на мандата на това правителство досега са построени над 80 км нови пътища и съоръжения от републиканската пътна мрежа, строят се още стотици километри. Работи се по завършването на автомагистралите „Хемус“, „Европа“, „Струма“, по скоростния път Видин – Ботевград, подготвя се изграждането на магистралата Русе – Велико Търново. Полагат се усилия и за рехабилитацията и реконструкцията на републиканските пътища, като за това време са ремонтирани почти 1443 км от републиканската пътна мрежа. Тази година се рехабилитират още близо 570 км, а 193 км се проектират по договори за инженеринг – проектиране и строителство.

„Не на последно място работим по непрекъснатото подобряване на нормативната база за строителство и поддръжка на пътната инфраструктура“, допълни още инж. Йовев и припомни увеличаването на гаранционните срокове за строителство на републикански пътища, както и на изискванията при проектирането им. Засилен е и контролът върху надзорните фирми с измененията в Закона за устройство на територията.

„Върху пътната безопасност влияят редица фактори като самосъзнанието на водачите и тяхното обучение, както и пътната инфраструктура“, каза по време на форума инж. Иван Досев – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“. „Голяма част от ремонтите, които се правят по пътищата, било то цялостни или частични, са в името на подобряване на пътната безопасност и комфорта на пътуващите“, подчерта Досев.

Пред участниците във форума той представи инфраструктурните обекти, които в момента АПИ изпълнява в страната и съобщи, че само за тази година по републиканските пътища са поставени ограничителни системи за близо 36,5 млн. лв., пътни знаци за почти 3,9 млн. лв. и е положена пътна маркировка за над 1 млн. лв.

Прочетена 127 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.