Над милиард лева наливат в Югозапада

Понеделник, 25 Януари 2021

Над 1 млрд. лв. се очаква да бъдат  инвестирани  в  населените места от  Югозападния регион за планиране чрез интегрирани териториални инвестиции за периода 2021-2027 г. Почти 620 млн. лв. от тях са прогнозните средства, които ще се отпускат за интегрирани териториални инвестиции, финансирани от еврофондовете. Над 420 млн.лв. са индикативните средства за проекти в областта на градско развитие към центровете за растеж в региона - София и Благоевград от  Програмата за развитие на регионите. До 30 на сто от този ресурс ще бъде насочен за изпълнение на съвместни проекти на двата центъра със съседните общини. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова по време на първото заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападен регион, което се проведе онлайн. По време на него членовете избраха за председател на съвета кмета на община Кюстендил – Петър Паунов, а за заместник-председател бе гласуван кметът на община Сливница Васко Стоилков.

Пред представителите на местната власт зам.-министър Николова посочи, че със структурирането на Регионалните съвети за развитие страната ни въвежда нов модел за изпълнение на политиката за регионално развитие. „Даваме шанс съветът да има пряко участие в инвестиционния процес чрез инициирането на решения за намаляване на дисбалансите и насочване на инвестиции, които носят добавена стойност за икономиката“, коментира зам.-министър Николова.

„За  региона ключов е потенциалът на  София. Столицата, която е с най-високи икономически показатели и стандарти, може да допринесе за развитие на населените места, за които на този етап се отчитат вътрешнорегионални различия. За целта са създадени възможности за партньорства и реализация на общи проекти“, каза още Николова.

Тя напомни, че в новия програмен период предвидените евросредства ще се инвестират целево и комбинирано на базата на интегрираните териториални инвестиции. „Очакваме по този начин да се направят максималните усилия, за да фокусираме инвестиционния процес най-близо до хората, да покрием най-големите им нужди, както и да отговорим на спецификата на територията и да изведем нови потенциали“, коментира Николова.

Заместник-регионалният министър напомни, че в целия процес активно ще участват и гражданското общество, бизнесът, икономическите оператори и неправителственият сектор, които също ще могат да генерират нови идеи и да контролират изпълнението на проектите.

Йо Говаертс от Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в ЕК, която също участва в заседанието, изказа благодарност към всички, които в сложния период, породен от коронавируса, са подпомогнали работата на ЕК по подготовката на новия програмен период за европейската кохезионна политика. „Важен момент е, че България вече има регионални съвети за развитие, които ще имат ролята да гарантират, че инвестициите за регионално развитие ще реализират стратегически проекти и ще са от полза не само за региона, но и за цялата страна“, коментира тя.

Прочетена 140 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.