Комитова ще спира практиката с ремонт на ремонта

Сряда, 16 Юни 2021

Ще предложим мерки за подобряване на качеството на пътните ремонти и премахване на явлението „ремонт на ремонта“. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството доц. арх. Виолета Комитова. Според нея качеството на новопостроените пътища и на пътните ремонти е много болен въпрос. „Не можем да сложим всички пътища под един знаменател, но качеството е проблем, който касае цялото общество, защото те се правят с държавни средства“, коментира арх. Комитова.  Според нея три са основните стъпки за решаване на проблемите. Те включват отпадането на процедурата „строителство на инженеринг“ и въвеждане на обществени поръчки за  избор на проектант, който да посочи точните количествено-стойностни сметки за проекта, за избор на надзор и на строител преди реализацията на проекта. Така фирмите ще се състезават при равен старт на база предварителните количествени сметки. Втората важна стъпка е строителни дейности да започват само след издадено разрешение за строеж, без значение дали са сгради или пътища, тъй като според Закона за устройство на територията липсата на такова  е незаконно. „Натъкваме се на доста примери в това отношение. Прави се заради бързане, спестяване на време и други причини, а понякога, може би, и за усвояване на пари. Но това е абсолютно незаконно. По-добре да изчакаме дългия процес по издаване на разрешителното, да си проведем търговете и да започнем на чисто“, коментира министър Комитова. Третото важно условие е засилване на контрола в рамките на гаранционния срок, който за новопостроени пътища е 7 години, а за основно ремонтирани - 2 години. „Смятаме да имаме засилен контрол като след  въвеждането на път в експлоатация, в началото и в края на отсечката, се поставят указателни табели. На тях ще пише коя е фирмата изпълнител,  кога е въведен обектът  в експлоатация, срокът на гаранцията от дата до дата и телефон за оплаквания от граждани в МРРБ. По този начин в рамките на гаранционния срок ще използваме енергията на хората, които всеки ден дават сигнали за лоши пътища. Получаваме сигнала, насочваме го към фирмата и тя е длъжна да го поправи безплатно в полза на държавата. Така с лесен и елементарен начин ще засилим контрола по качеството“, посочи министър Комитова.

Като абсолютно неверни министърът определи твърденията, че иска да спре строителството на АМ „Хемус“. „Като архитект искам да се случи АМ „Хемус“. Тя е на целия народ и моля партиите да не я приватизират, да не си издават нотариален акт за магистралата. Без значение кой е започнал и кой ще я завърши, да не се развява като знаме в предизборната борба. Аз не съм направила нито едно действие, с което да спра „Хемус“. Тя се строи. Нищо няма да бъде спряно. Сред моите приоритети в управлението –прозрачност,  законност, борба с корупцията, чрез подобряване на административната среда, не е да спра „Хемус“, категорична бе арх. Комитова.

По отношение на казуса със строителството на „Златен век“, регионалният министър подчерта, че скоро ще има решение, като е на финала изработването на становище от екипа на МРРБ. „Консултираме се с 10 юристи, защото „Златен век“ е с дълга история, започнала от 1995 г. с градоустройственото решение, с множество други промени, инвеститори,  разрешителни за строеж,  с удължавания, спирания, с два закона, които са прилагани. Има и политици, замесени в тази история. Има и Столична община с много силно присъствие. Има много сериозни финансови интереси. Случаят е изключително сложен“, коментира Комитова.

Според мен г-н Беличев ще напусне след вписване на новото ръководство на "Автомагистрали" в Агенцията по вписванията, коментира още министърът. 
Като ръководител той е допуснал управленски грешки –раздадени са много аванси, в много големи размери на определени фирми, с което е възприет много голям инвестиционен риск. Става дума за около 2 млрд.лв. – 1,5 млрд.лв. за пътища и около 300 млн. лв. за свлачища. Без обществени поръчки, без разрешителни за строеж, т.е. раздават се аванси, но не се знае кога ще започне работа. За укрепването на 84 свлачища авансите са дадени през декември, а досега имаме само едно укрепено свлачище. Година и половина е минала. Рискът продължава да стои, защото парите са дадени, те са във фирмите, а  свлачищата не са укрепени. Считам, че г-н Беличев е допуснал грешки докато е управлявал дружеството“, посочи регионалният министър.

Прочетена 33 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.