Комитова настоява срокът на един нормативен акт да е минимум година

Понеделник, 19 Юли 2021

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова се включи активно в дискусията на тема „Какво и как да се подобри във взаимодействието между ДНСК, общините и строителния надзор?“ в последния ден от  9-та Национална среща на главните архитекти и специалистите по териториално развитие от общините, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. Основен панелист в дискусията беше началникът на ДНСК - арх. Влади Калинов. В разговора участва и ръководството на Българската асоциация на архитектите и консултантите (БААИК).

Министър Виолета Комитова сподели впечатления за разнопосочните тълкувания на експертни съвети по устройство на територията, дори в различни райони на една община. Тя провокира гилдията за по-активна работа в мрежа и споделяне на казуси, които биха представлявали професионален интерес за по-широк кръг специалисти. Министър Комитова призова НСОРБ да обмисли създаването на платформа за обмен на идеи и практики, свързани с инвестиционните процеси и устройственото планиране. Специалистите от общините изразиха съгласие за ползите от подобен своевременен обмен на информация, а арх. Калинов препоръча НСОРБ да модерира този процес. ДНСК участва в 9-та Национална среща на главните архитекти и специалистите по териториално развитие от общините с подробен анализ на най-често срещаните пречки, съпътстващи инвестиционния процес.

Министър Комитова подчерта, че ще настоява при промени в законодателството, касаещо инвестиционния процес, срокът за влизане в сила на новия нормативен акт да бъде минимум 1 година. „Инвестиционният процес е продължителен и промени в хода на изпълнение не само затрудняват както администрацията, така и бизнеса.“ заяви министър Комитова.

Участници в дискусията изразиха мнение, че експертните съвети към общините следва да поемат пълноценно своите функции и в решенията си да не подценяват компонента „целесъобразност“ за даден инвестиционен проект, по който се произнасят.

В обсега на дискусията бяха поставени и други актуални проблеми, като спазването на сервитути за инфраструктура при разработването на устройствените планове, издаването на визи за проектиране, които не са съобразени с параметрите на одобрения ПУП, автоматизираните системи за паркиране и цялостното решаване на проблемите с паркирането, вертикалната планировка, озеленяването и предстоящите процеси на дигитализация.

От Българската асоциация на архитектите и консултантите поставиха въпроса за сложността при осъществяване на предпроектни проучвания, поради редица препятствия, създавани от електроразпределителните и ВиК дружествата.

Прочетена 96 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.