Новини

Изчислиха с колко е пораснал Еверест

Еверест, най-високият връх на планетата, е с 0,86 метра по-висок от предишните изчисления, обявиха съвместно Непал и Китай, информира Би Би Си.

Страните се съгласиха, че новата височина на Еверест е 8848.86 метра. Досега те имаха различия дали да се включи снежната шапка на върха.

Преди официално според Китай върхът бе 8844.43 метра, което го правеше 4 метра по-нисък от официалното замерване на Непал.

Еверест е на границата между Китай и Непал и алпинистите използват двете страни.

Представители на непалското правителство обявиха, че двете страни са се координирали да съгласуват новата височина. Споразумението за новото замерване бе обявено по време на посещение на китайския президент Си Дзинпин в непалската столица Катманду през миналата година.

Преди китайските власти заявяваха, че Еверест трябва да се мери до най-високите скали, докато непалските власти твърдяха, че снегът на върха също трябва да бъде включен.

Китайците пресметнаха данните си след замерване през 2005 г. (това е второто китайско проучване след 1975 г.) Представители на непалското правителство заявиха пред Би Би Си през 2012 г., че са под натиск от Китай да приемат китайската височина и следователно решиха да се направи ново замерване.

Височината от 8848 се използва от Непал от проучване на Индия през 1954 г., но за първи път държавата проведе свое замерване.

Четирима непалци бяха обучавани в продължение на две години за изпълнение на мисията преди да се насочат към върха.

Някои геолози предполагат, че силното земетресение от 2015 г. може да е променило височината на Еверест. Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер уби близо 9000 души в Непал и предизвика лавина, която погреба част от базовия лагер в планината. Най-малко 18 алпинисти загинаха.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

 • Пътищарите и МРРБ се разбраха
  Пътищарите и МРРБ се разбраха

  Добра новина: диалогът между държавата и пътищарите бе възстановен. Разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите, които извършват дейности по текущ

 • Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог
  Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог

  Спирането на парите за поддържане на пътищата ще доведе до образуване на огромни ями през зимата, в които хиляди хора ще потрошат колите си, коментират

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us