Новини

Издирват конфискувани 213 576 биткойна, иззети като веществени доказателства у нас

Депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев изиска детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за биткойните, които са били иззети от МВР като доказателства по време на операция „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г., съобщава пресцентърът на ДБ.
„Преди пет години Центърът за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа съобщи, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са около седем милиарда долара. Когато биткойните са иззети, стойността им по пазарни цени е 500 милиона долара. Обстоятелствата около тази операция остават неясни и до днес, както и съдбата на самата конфискувана криптовалута“, се уточнява в информацията.
Затова Мирчев иска от вътрешния министър отговор дали е образувано досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, къде се съхраняват – на онлайн платформа/борса, на hot wallet /портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet /портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет/ или на друг носител.
„Разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да – какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са?“, пита Мирчев, който ще очаква информация и от министъра на електронното управление Божидар Божанов, се отбелязва още в прессъобщението.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us