Новини

Изкуствен интелект откри 56 нови кандидати за гравитационни лещи

Астрономи от университетите в Гронинген, Неапол и Бон са използвали изкуствен интелект, за да търсят редки гравитационни лещи сред огромен набор от астрономически наблюдения на Вселената. Те казват, че методът се основава на същия алгоритъм за изкуствен интелект, който Гугъл, Фейсбук и Тесла използват през последните години.

Изследователите публикуват метода си и 56-те нови кандидати за гравитационни лещи в ноемврийското издание на списание „Месечни известия на Кралското астрономическо общество“. Те споделят, че са използвали т.нар. конволюционни невронни мрежи в търсенето на гравитационни лещи. В свое изявление астрономите допълват, че същите невронни мрежи са използвани от Гугъл, за спечелване на игра на Го срещу световния шампион. Фейсбук използва изкуствения интелект, за да разпознава какво има на снимките в дневника ви, а Тесла са приложили невронните мрежи в разработката на самоуправляващи се коли.

Астрономите са обучили невронната мрежа, използвайки ръчно рисувани изображения на гравитационни лещи. След това те са захранили изкуствения интелект с милиони изображения от малък участък от небето с площ от 255 квадратни градуса. Това е малко над половин процент от небето.

Първоначално невронната мрежа е открила 761 кандидати за гравитационни лещи. След визуална проверка от астрономите пробата беше намалена на 56. Новите лещи все още трябва да бъдат потвърдени чрез телескопите като космическия телескоп Хъбъл.

Заедно с новите гравитационни лещи невронната мрежа преоткрива две известни вече. За съжаление, не „вижда“ трети познат обект. Това е малка леща и невронната мрежа все още не е била обучена за този размер.

Карло Енрико Петрило от университета в Гронинген, Холандия, първият автор на научната публикация, коментира откритието: „За първи път е използвана конволюционна невронна мрежа за намиране на специфични обекти в астрономическо проучване. Мисля, че това ще стане норма, тъй като в бъдеще астрономическите проучвания ще генерират огромно количество данни, които ще бъде необходимо да се изследват. Не разполагаме с достатъчно астрономи, които да се справят с това.“

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us