Новини

Изкуствен интелект разпознава локацията на снимки

Google начело със специалиста по компютърно зрение Тобаяс Уейънд и негови колеги са разработили програмата за дълбоко учение PlaNet, която с помощта на визуални знаци разпознава местоположението на заснемане на фотографии.

Екипът е започнал работа по проекта като е разделил глобуса на мрежа, изключвайки океаните и полярните райони. След това е създал база данни от 126 милиона геотагнати снимки, изтеглени от интернет. Софтуерът PlaNet е самообучаващ се и е бил научен от екипа как да разпознава локацията на фотография, използвайки информацията съдържаща се в пикселите.

За да изпитат точността на програмата Уейънд и колегите му използват 2.3 милипна геотагнати изображения. PlaNet познава правилния континент на 48%, за 28.4% от тях познава правилната държава, 10.1% идентифицира правилния град и 3.6% точната улица. Софтуерът се е състезавал с 10 опитни пътешественици, като в над половината от случаите е имал превес.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us