Новини

Изкуствен материал ще сменя дървото

Изсичането на дървета и обработката на дървесина не е най-ефективният или екологичен начин за производство на мебели или строителни материали. Учени от Масачузетския технологичен институт в САЩ са направили пробив в процес, който един ден може да позволи да се отглежда и отпечатва дървесина в 3D формат директно във формата на мебели и други предмети, пише сайтът Ню атлас.

Дървесината може и да е възобновяем ресурс, но хората я използват много по-бързо, отколкото я възстановяват. Обезлесяването оказва драстично въздействие върху дивата природа и засилва последиците от изменението на климата. Тъй като апетитът на човечеството за дървени продукти вероятно няма да се промени, са нужни иновации в методите за получаването им.

През последните години изследователите се насочиха към отглеждането на дървесина в лаборатория. Сега екипът от Масачузетския технологичен институт демонстрира нова техника, която позволява отглеждането на растителен материал, подобен на дървесина, в лабораторни условия, като същевременно дава възможност за лесно настройване на свойства като тегло и здравина според нуждите.

„Идеята е, че можете да отглеждате тези растителни материали с точно такава форма, каквато ви е необходима, което намалява количеството енергия и отпадъци“, казва Ашли Бекуит, водещ автор на изследването.

За целите му екипът първо е изолирал клетки от листата на растението Циния елеганс (Zinnia elegans). След това клетките са култивирани в течна среда в продължение на два дни, преди да бъдат прехвърлени в по-плътна, базирана на гел среда. Тя съдържа хранителни вещества и два различни растителни хормона, чиито нива могат да се променят, за да се настроят физическите и механичните свойства на материала.

След това екипът е отпечатал на 3D принтер въпросния гел в определена форма, по същия начин, по който се принтира триизмерен пластмасов предмет. След три месеца инкубация на тъмно материалът се дехидратира и крайният резултат е предмет, изработен от растителна материя, наподобяваща дървесина.

Екипът е експериментирал с различни нива на хормоните и е установил, че по-ниските нива водят до получаването на материал с по-ниска плътност, а по-високите – до образуването на по-малки, по-плътни структури, които са по-твърди благодарение на засиления растеж на органичния полимер лигнин. Тази разлика би могла да се използва за създаване на продукти, които са по-меки и по-леки или по-здрави и по-твърди, в зависимост от нуждите.

В крайна сметка целта е технологията да се развие до степен, при която дървените предмети да могат да бъдат основно 3D принтирани и отглеждани, вместо да бъдат изрязвани, оформяни и съединявани от по-големи парчета дървесина, получени при отсичането на дървета. Процесът може да започне с малки дървени предмети като дюбели или декоративни елементи, преди евентуално да се премине към мебели или плоскости за строителство.

Следващата цел на екипа е да установи как методът да се приложи към други растения, например бор, който, за разлика от цинията, се използва за добив на дървесина.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us