Новини

Изложба на карти се откри в Бургас

Изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски връзки” (географски карти, фотографии, архивни документи, гравюри) бе представена в Бургас през юли и август. Това е едно от първите събития в обновеното пространство „Магазия 1“. Експозицията е по случай навършването на 25-ата годишнина от създаването на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС).

На откриването присъства френският посланик Ерик Льобедел и главният секретар на ОЧИС Майкъл Кристидис, както и много граждани.

Събитието бе под патронажа на ДП „Пристанищна инфраструктура“ и организирано от Дипломатическия институт и Международния център ГЕОПАН – Бургас, като част от дългосрочния проект „Морето сближава всичко далечно”.

Същата експозиция бе показана в Париж през 2016 г. в българския културен център. Тя разкрива цивилизационния принос на Франция по нашето Черноморие (Пристанищата Бургас и Варна, създаването на военния ни флот, строителството на черноморските фарове, научни изследвания и инвестиции – в края на XIX и началото на XX.)

В нея са включени стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, първото френско консулство по българските земи, двете големи български пристанища Бургас и Варна, изградени от френски строители.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us