Новини

Изложба отбелязва 130 години от първото търговско изложение в Пловдив

Изложба представя с оригинален фото и документален материал зараждането на идеята, подготовката и провеждането на Първото българско земеделско-промишлено изложение, проведено в Пловдив от 15 август до 31 октомври 1892 г. По повод 130 години от откриването му екипът на Регионален исторически музей (РИМ) – Пловдив събра информацията на 20 пана, които са разположени до фонтана „Деметра” в градината „Цар Симеон”.

През лятото на 1891 г. българското правителство, начело със Стефан Стамболов, взема решение за подготовка на земеделско-промишлено изложение, с което българският народ да покаже както своите традиционни производства и трудолюбие, така и изделията на младата си промишленост, като едновременно с това да привлече индустриалните държави за изложители, за да вземе пример от техните достижения. Това каза в приветствието си д-р Стефан Шивачев, директор на Регионален исторически музей – Пловдив. По думите му само за десет месеца на терена от 90 декара на изоставеното турско гробище „Шехедлик”, южно от „Сахат тепе” в Пловдив, швейцарският градинар Люсиен Шевалас създава градина с голямо езеро и пещера с водоскок. Построени са повече от 30 павилиона, в които българската държава, окръзи и по-големи градове показват най-характерните производства на всеки регион.

На 15 август 1892 г., след приветствените слова на княз Фердинанд и министъра на финансите Григор Начович, Първото българско изложение е тържествено открито. Европа и светът се удивляват, българите се гордеят, хиляди посетители от цялата страна имат възможност да видят изложените многобройни образци на стоки и да се докоснат до зрелищни атракции, разказа Шивачев. Голям интерес предизвикват фонографът на Едисон и възможностите на електричеството. Най-силно застъпено е участието на изложители от Австро-Унгария и Германия.

До закриването на 3 ноември 1892 г. Изложението е посетено от 167 922 души, които прииждат от всички български земи и от чужбина.

Изложбата „130 години от първото българско земеделско-промишлено изложение” на РИМ – Пловдив вече гостува в Бургас. Освен в Пловдив, ще бъде показана в Стара Загора, Казанлък, Карлово и други градове.

На откриването й присъстваха Александър Държиков – председател на Общински съвет, Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм”, служители на музея и граждани.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us