Новини

Изложба представя София като град за хората

От 18 до 31 октомври 2018 г. в новото пешеходно пространство на бул. „Витоша“ пред Съдебната палата ще бъде разположена изложба по проект „София – град за хората”. Това съобщиха от пресслужбата на Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община.

Експозицията представя една обща визия за развитие на централната градска част като мрежа от ключови публични пространства и подчертани пешеходни връзки. Тя предлага възможност за нов поглед на улиците – като на оживено място, в което се случва обществения живот.

Миналата година Столична община започна работа по пилотен проект „София – град за хората”. Първият етап от него бе изследване и анализ на публичните пространства, фокусиращи се върху хората и начина, по който те обживяват и преживяват тези места. Методологията на изследване е разработена от датския урбанист проф. Ян Геел и студио „Геел”, които приеха поканата на кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков да консултират Столична община. Принципните насоки за развитие на града бяха представени през м. октомври 2017 г. с доклада на „Геел” –  „София: Публични пространства и обществен живот 2017”.

Изложбата представя и текущата работа по Плана за действие за прилагане на препоръките на Доклада, който има за цел да конкретизира и приоритизира краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки и проекти за трансформация на градската среда.

Експозицията цели да запознае жителите и посетителите на София с идеите и включи в процеса по превръщането ѝ в град за хората.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Празнуваме метрото с конференция в УАСГ
  Празнуваме метрото с конференция в УАСГ

  С международна конференция на тема “Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) ще празнуваме

 • Тонове пластмаса задръстиха река Дрина
  Тонове пластмаса задръстиха река Дрина

  Тонове отпадъци, изхвърляни в лошо регулирани крайречни сметища или директно в реките, които текат през три държави, се натрупват зад бариера за боклук в река

 • Арх. Шишков: Интерконекторът направи служебния кабинет екип
  Арх. Шишков: Интерконекторът направи служебния кабинет екип

  Завършването на интерконектора между България и Гърция беше най-важният проект, който служебното правителство завърши. Той бе приоритет в работата ми като министър на регионалното развитие

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us