Новини

Тъжна вест: Приятел на Геомедия с последна изложба за Македония в Пловдив

Изложбата „Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912–1913 г.)“ трябваше да бъде открита на 16 октомври (понеделник) в 14:00 ч. в Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Изложбата бе по инициатива на приятеля на Геомедия Стефан Пейков, който за съжаление е починал на самото окриване.

Д-р Стефан Пейков беше президент на Международния търговски и културен център ГЕОПАН. Той е основател и първи председател на Научния експедиционен клуб – НЕК-ЮНЕСКО (1970-1974). През 1973 г. ръководи мисия на НЕК в международна кампания на ЮНЕСКО в Картаген, Тунис. Защитава докторска дисертация на тема „Проектиране на големи интердисциплинарни изследователски програми на примера на Странджа-Сакар“ в Центъра по наукознание при БАН през 1979 г.

Стефан Пейков беше член на Българската картографска асоциация.

Последната оригиналната картографска изложба бе съвместен проект между Центъра за върхови технологии „НАСЛЕДСТВО БГ“ към Софийския университет и Геопан – Бургас, един от дейните членове на българската картографска общност (БКА). Експозицията е посветена на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 180-годишнината от отпечатването в Страсбург през 1843 г. на първата карта на български език, която обхваща в цялост българската етническа територия. Възрожденската карта на Александър х. Руссет, която се оказа съхранена в Пловдивската библиотека, е сред  малкото запазени екземпляри от този забележителен картографски паметник.

Преди представянето си в Пловдив изложбата е гостувала с успех в НБ „Св. св. Кирил и Методий“ и в Националния исторически музей в София. Тя беше посетена и разгледана от многобройна публика, сред която бяха и македонските представители в Българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси.

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us