Новини

Изненада: Остров се оказа айсберг

Мисленият дълго за най-северния остров в света се оказа не остров, а айсберг, покрит с чакъл, съобщи ДПА, позовавайки се на изследователката Рене Форсберг.

Датски и швейцарски учени откриха айсберга миналата година северно от Гренландия. Сега обаче беше установено, че под него има вода, което означава, че е айсберг.

Форсберг каза, че всички острови, открити в района след 1978 г., вече са посетени от експерти. За никой от тях не е потвърдено да е истински остров.

Миналата година датско-швейцарският екип, изследващ район северно от Гренландия, нарече мисленото от тях за остров Кекертак Аванарлек, или „най-северен остров“ на гренландски. Те определиха размерите му като 30 м на 60 м, а местоположението – на 800 м северно от о-в Одак, смятан дотогава за най-близката суша до Северния полюс.

Статутът на Одак като остров обаче сега също е под въпрос. Учените мислят вече, че друг остров – Кекертат е най-северната суша на земята.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Телескопът Джеймс Уеб засне пръстените на Нептун
  Телескопът Джеймс Уеб засне пръстените на Нептун

  Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ засне първите ясни изображения на Нептун и пръстените на планетата от десетилетия, съобщи АФП, като цитира информация на НАСА. Европейската космическа

 • Одушевено: Лагуна „стана“ човек
  Одушевено: Лагуна „стана“ човек

  Или как можем да опазим природата… Силно замърсената испханска лагуна Мар Менор е първата екосистема в Европа, която получава правен статут на личност. Решението бе

 • Откриха от какво са направени пръстените на Сатурн
  Откриха от какво са направени пръстените на Сатурн

  Пръстените на Сатурн може да са се образували в резултат на смъртта на голяма луна, отклонила се твърде близо до планетата, предаде Ройтерс, като цитира

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us