Новини

„Изобретателност“ ни запозна с нейния поглед от Марс

Хеликоптерът „Инджинюъти“ (изобретателност от английски) направи първата си снимка на Марс, на която се виждат дъното на кратера Джезеро и част от две колела на роувъра „Пърсивиърънс“, съобщи сайтът Спейс.
Това е първата цветна снимка, направена от „Инджинюъти“ на Червената планета, макар и с ниска резолюция, малко след като е спуснат на повърхността в събота.
„Инджинюъти“ вече показа, че оцелява безпроблемно самостоятелно в студените марсиански нощи. През следващите дни ще бъдат направени тестове на моторите и сензорите.
Роувърът „Пърсивиърънс“ трябва да се отдалечи от хеликоптера и да стигне до място, от което ще има добър поглед към площадката, избрана за изпитанията с „Инджинюъти“. Ако всичко върви по план първият полет ще е на 11 април.
Целта е да бъде демонстрирано, че това е възможно на Марс, за да бъде използвана технологията в бъдещи мисии. Ако полетът е успешен, това ще бъде значимо техническо постижение, тъй като гъстотата на марсианската атмосфера е равна едва на 1 процент от земната.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us